Serie

Skribent

Ida Forsgren

1 juni 2019 | 18:00

Ruskigt bra när Meryl Streep gör entré i "Big Little Lies"

Efterlängtade "Big Little Lies" är tillbaka med besked. Andra säsongen är mörkare än den första men skådelerarinsatserna är fortsatt briljanta med Hollywoods drottning Meryl Streep i sitt esse.
Det finns många anledningar till att "Big Little Lies" blev en succé när serien lanserades på HBO i februari 2017.

Historien är baserad på en bästsäljande novell med samma namn (författaren heter Liane Moriarty) och castingen är oförskämt stjärntät - i rollerna några av Hollywoods största kvinnliga skådespelerskor med Nicole Kidman och Reese Witherspoon i spetsen. På Golden Globe-galan 2018 vann serien fyra priser av sex nomineringar. Bland annat gick statyetten för bästa manliga biroll i miniserie till Sveriges superexport Alexander Skarsgård för insatsen som obehaglig hustrumisshandlare.
 
 
När nu andra säsongen släpps har produktionen spänt musklerna ytterligare. Regissören Jean-Marc Vallée har ersatts av Oscarsbelönade kortfilmsregissören Andrea Arnold. Och i rollen som Mary Louise Wright, en högfärdig äldre kvinna som kräver sanningen om hur hennes son Perry dog, återfinns ingen mindre än Meryl Streep.
 
Det bäddar för ruskigt bra skådespeleri. I inledande avsnitten är det just det också, både bra skådespeleri och ruskigt. Handlingen i säsong 2 känns mörkare än säsong 1. Perrys död, olyckan som inte var en olycka, förföljer de kvinnliga huvudkaraktärerna som demoner. Mary Louise Wrights intåg i deras redan sargade överklassidyll gör inte saken bättre. Känslorna är komplexa och skildras genom mardrömmar, skrik och tillbakablickar.
 
 
För den som ryggar tillbaka av allt allvar finns ingen orsak till oro. Andra säsongen balanserar liksom första skickligt mellan humor och allvar. Rappa ordväxlingar, hysteriska elitmammor som kräver att deras barn särbehandlas i skolan som unika snöflingor, män utan fingertoppskänsla och skvaller på kaffebaren vid stranden finns kvar. Liksom de långa svepande scenerna över havet och Highway One där håret blåser i nedcabbade bilar (enda gången serien blir långtråkig).

Om du gillade säsong 1 kommer du med andra ord gilla säsong 2. "Big Little Lies" var och är en produktion i absolut världsklass. Frågan är bara hur länge vissa hemligheter kan tystas innan de börjar förgöra inte bara personerna som bär på dem utan människorna runt dem.
 
 
HBO Nordic börjar visa säsong 2 den 10 juni.
| 1 juni 2019 18:00 |