Film

Skribent

MovieZine

28 februari 2023 | 07:48

Ruben Östlund återvänder till Cannes - som juryordförande

Det blir första gången på 50 år som Cannes-festivalens jury leds av en svensk.
Regissören Ruben Östlund åker tillbaka till Cannes Film Festival i maj. Den här gången inte för att promota en ny film, utan för att själv titta på film. Över 20 titlar ska klämmas in, debatteras, diskuteras och slutligen belönas.
 
Östlund har just blivit utsedd till årets juryordförande på den prestigefyllda festivalen, som han ju känner till mycket väl. Flera av hans filmer har visats i Cannes och två har belönats med det finaste priset Guldpalmen - ”The Square” 2017 och ”Triangle of Sadness” 2022.
 
- Jag är glad, stolt och hedrad, kommenterar regissören. Ingen annanstans i världen är förväntningarna lika höga som när ridån går upp på tävlingsfilmerna i Cannes.
 
Tidigare har kända namn som Steven Spielberg, Tim Burton och Cate Blanchett lett juryarbetet i Cannes.
Men detta blir första gången på 50 år (och andra gången någonsin) som juryn leds av en svensk. År 1973 intog skådespelerskan Ingrid Bergman presidentstolen.
 
Den svenske filmskaparen är närmast på väg till Los Angeles för att delta på Oscarsgalan i mars. Hans engelskspråkiga komedi ”Triangle of Sadness” är nominerad till tre priser, bland annat Bästa film.
| 28 februari 2023 07:48 |