Film

Skribent

Thomas Linnaeus

5 maj 2022 | 20:30

Rösta på bästa europeiska filmen i LUX Audience Awards 2022

MovieZine är stolt mediepartner till filmpriset Lux Audience Awards, som presenteras av Europaparlamentet och Europeiska filmakademin - återigen tillbaka för att utse årets bästa europeiska film.
Lux-priset, vars syfte är att framhäva filmer som lyfter sociopolitiska frågor inom Europa, och att uppmärksamma samt uppmuntra distributionen av europeisk film, kommer att delas ut den 8 juni 2022.
 
Priset har tilldelats sedan 2007, och trots att svenska filmer varit nominerade ett flertal gånger, har vi enbart vunnit Lux Audience Awards en gång. Då vann “Sameblod”, som är Amanda Kernells regidebut från 2017. Andra svenska filmer som nominerats är bland annat Gabriela Pichlers “Äta sova dö”, och Ruben Östlunds mörka, men underhållande familjedrama i alperna, “Turist” från 2014. 
 
 
Tre olika filmer är nominerade att vinna Lux Audience Awards. Först har vi den animerade dokumentären “Flykt”, regisserad av Jonas Poher Rasmussen, som handlar om Amin Nawabi, vars hemlighet efter flykten från Afghanistan håller på att rubba livet han byggt upp i Danmark. 
 
 
Den andra filmen är “Den stora friheten”, från regissören Sebastian Meise, som är en berättelse om efterkrigstidens Tyskland, där huvudpersonen Hans Hoffmann fängslats för sin sexualitet. I fängelset får han dela cell med den dömde mördaren Viktor, och under filmens gång får vi följa hur deras relation utvecklas. 
 
 
Sist, men inte minst, har vi den bosniska filmen “Quo Vadis, Aida?”, regisserad av Jasmila Žbanić, som är en dramatisering av Srebrenicamassakern som ägde rum 1995. I filmen får vi följa översättaren Aida, som jobbar för FN, och hennes familj som söker skydd från kriget. 
 
Av dessa tre filmer går “Flykt”  och “Den stora friheten” på bio i Sverige just nu. “Quo Vadis, Aida?” och “Flykt” är tillgängliga att streama på nätet. Har du sett någon av filmerna är du välkommen att själv rösta på vilken du tyckte var bäst.  
 
| 5 maj 2022 20:30 |