Film

Skribent

Josefine Krischausky

10 januari 2023 | 14:00

Rooney Mara var nära att lämna skådespeleriet – räddades av Fincher

Skådespelarens upplevelser under inspelningen av "Terror på Elm Street" var så pass dåliga att hon nästan ville avbryta sin filmkarriär. Rollen som Lisbeth Salander blev den stora vändpunkten, berättar hon i en ny intervju.
De senaste tio åren har vi kunnat se Rooney Mara i flera stora och hyllade filmer, som "Her", "Carol" och allra senast Guillermo del Toros "Nightmare Alley". Vid ett tillfälle, innan dessa roller, var hon dock nära att backa från filmvärlden, efter riktigt dåliga upplevelser på en annan inspelning.
 
En av Maras tidiga, stora roller var i 2010 års remake av "Terror på Elm Street", där hon spelade Nancy Holbrook. I en intervju för podcasten LaunchLeft berättar skådespelaren att filmen gav henne så pass negativa erfarenheter att hon började tänka om kring sin karriär. 
 
– Det var inte en särskilt bra upplevelse, och efter det kom jag fram till att jag inte ville skådespela, om det inte handlar om saker jag känner att jag bara måste göra. Efter den filmen bestämde jag mig för att inte göra några fler roller, så länge jag inte hittade något som fick mig att känna så. 
 
Mara har tidigare berättat att hon från början inte ens var särskilt intresserad av rollen som Nancy. Hennes audition gick dock så pass bra att hon fick den ändå, men hon ångrade snabbt sin medverkan i filmen. 
 
– Jag hatade det. Den fick mig att känna att om detta var allt som skulle finnas tillgängligt för mig, så ville jag inte vara en skådespelare, sa hon till Vogue året efter premiären. 
 
 
Inte långt senare skulle skådespelaren dock komma på andra tankar. Efter "Elm Street"-inspelningen fick Mara en mindre roll i David Finchers "The Social Network", varefter hon övertalade regissören att låta henne provfilma för "The Girl with the Dragon Tattoo".
 
Som bekant lyckades hon landa rollen som Lisbeth Salander, vilket Mara beskriver som "en stor vändpunkt" i hennes liv och karriär. Enligt skådespelaren hjälpte Fincher till att bygga upp hennes självförtroende, vilket hon än idag är tacksam för. 
 
– David tog mig verkligen under sin vinge, och blev på flera sätt min mentor, säger hon i podcasten.
 
Mara är närmast aktuell i det kritikerrosade dramat "Women Talking", som har svensk biopremiär den 17 februari. Bland hennes kommande projekt hittas bland annat en ny film från "Cold War"-regissören Pawel Pawlikowski, där hon kommer att spela mot sin partner Joaquin Phoenix. 
| 10 januari 2023 14:00 |