Film

Skribent

Emil Skelterwijk

12 februari 2014 | 21:01

Romantiska gester som bara funkar på film

Varning till Alla hjärtans dag-romantikern: prova inte det här hemma...

På fredag är det som alla vet Alla Hjärtans Dag. En dag många spenderar med sin käresta, medan andra gömmer sig i garderoben och väntar ut denna förnedringsdag. Jag tillhör gruppen som redan nu satt mig i garderoben med det nödvändigaste för att klara mig tills på lördag. "House of Cards" kommer definitivt hjälpa.

Och med all denna kärlek som sprutar hämningslöst på Alla hjärtans dag kan jag garantera er att ett gäng filmtopplistor med de mest romantiska filmerna kommer dyka upp. Som rak motpol till detta kommer jag slå ett slag för alla singlar därute och lista ett gäng romantiska gester på film som inte hade fungerat i verkligheten. Varning: testa inte detta hemma!

"Juno" - Tic Tac i brevlådan stoppar viktig post

I "Juno" förklarar tillslut Juno (Ellen Page) sin kärlek till Paulie (Michael Cera) genom att proppa hans brevlåda full med Tic Tacs. En favorit hos denne springglada pojke. En söt gest kan man tycka, men fallerar snabbt om man vill få sin post i tid. Räkningar missas och POFF - så är man plötsligt kronofogdens lilla älskling. Och allt detta för några Tic Tacs. Jag vet inte vad ni tycker men jag värderar inte Tic Tacs så högt, hur goda de än är!

"Snacka går ju" - Inget romantiskt med en kille och en bergsprängare

John Cusacks ikoniska kärleksscen med en bergsprängare kan inte gått någon över huvudet. Många kallar scenen romantisk, men jag hävdar med en dåres envishet att något mer creepy får man leta efter. Låt mig ge er ett scenario: Hade jag åkt till mitt ex lägenhet, höjt en 80-talsbergsprängare över huvudet och spelat någon sentimental ballad hade reaktionerna blivit allt annat än positiv. Jag hade prytt facebook i flera veckor med en förödmjukande bild med texten "den sorgliga toffelhjälten". Så bergsprängare utanför ens kärleks fönster - nej tack!

"Lady och Lufsen" - Att rulla en köttbulle med näsan

När Lady och Lufsen gör det på film är det vackert. När Charlie Sheen gör det i "Hot Shots 2" funkar det. När jag gör det på en fullsatt restaurang är det bara märkligt. När hon sen heller inte vill äta köttbullen för att ingen gillar att få mat rullad till sig av en näsa, då är skammen fulländad.

"Stranger than Fiction" - Att ge någon mjöl är aldrig någon hit

Harold (Will Ferrell) visar sin kärlek till bagaren Ana (Maggie Gyllenhaal) genom den minst sagt udda gesten att ge henne 10 olika påsar med mjöl. Era "Aww, vad gulligt!" kan höras hela vägen hit, så tillåt mig måla upp ännu ett scenario: Jag är kär i en tjej som jobbar på ett bageri. För att visa min kärlek till henne väntar jag tills hon slutat, stoppar henne på väg hem i mörkret och räcker stolt över de 10 bruna avfallspåsar jag fyllt med mjöl... För de som inte tror att jag 2 minuter senare ligger med huvudet nedtryckt mot asfalten, gråtandes för all pepparspray jag har i ögonen, säger jag bara lycka till i livet!

"American Beauty" - Filma någon från fönstret är aldrig romantiskt

Alla minns vi den excentriske Ricky i "American Beauty" som har en förkärlek till plastpåsar. Men när det är ont om plastpåsar att filma, väljer han istället att filma sin granne Jane från fönstret. Filmen målar inte upp scenen som något romantiskt, men de två slutar ändå som små turturduvor mellan lakanen. Jag kan inte komma på något exempel som inte hade slutat med mig framför polisen om jag hade filmat min granne från sovrumsfönstret. Det går liksom aldrig att vinna tillbaka någons intresse efter en sådan sak. Det vill säga om du inte visar alla dina plastpåse-filmer, för det är ju alltid ett säkert kort...

Jag ber om ursäkt om någon hjälplös romantiker blivit sårad därute. Jag är bara här för att hjälpa. Om du vill hjälpa dina medmänniskor föreslår jag att du skriver i kommentarfältet nedan vilken romantisk filmgest man inte ska apa efter i verkliga livet. Hoppas alla stackare överlever fredagen. Det här var Emil Skelterwijk, direkt från garderoben!

| 12 februari 2014 21:01 |