Exklusivt

Skribent

Ninna Bengtsson

29 januari 2023 | 18:00

Rolf Lassgård listar sina 6 favoritfilmer

Från Akira Kurosawa och Capote till kultklassikern Gudfadern. Rolf Lassgård listar sex av sina favoritfilmer för Moviezine.
Han har varit allt från en man som heter Ove till pappan Marianne. En av svensk films stora. I en intervju med Moviezine nyligen passade vi på att fråga skådespelaren Rolf Lassgård om hans sex favortifilmer.
 
Här är Rolf Lassgårds filmfavoriter:
 

1. ”Mississippi brinner” (Alan Parker, 1988)

 
Large 64dbc831154538c075b1a887bfc7939b mississippi 20burning
 
Tre medborgarrättskämpar har blivit mördade av Ku Klux Klan-anhängare. Gene Hackman och Willem Defoe är de två federala poliserna som kämpar mot ett rasistiskt system i denna spännande amerikanska kultthriller i regi av Alan Parker som har gjort flera kritkerrosade filmer.
 
- Jag har sett den flera gånger, dels i studiesyfte men dels för att jag tycker den är så bra. Det är den ultimata thrillern, där man använder genren för att berätta en historia om något viktigt som raskravallerna i Södern i USA. Den är otroligt spännande och politiskt intressant, säger Lassgård.
 

2. ”Ran” (Akira Kurosawa, 1985)

 
 
En av de mäktigaste klanledarna lämnar över makten till sina söner vilket leder till en våldsspiral och maktkamp dem emellan. Hämnd, maktbegär och girighet är teman  som den legendariske regissören Akira Kurosawa utforskar i denna filmklassiker som utspelar sig i Japan på 1500-talet. 
 
Filmen bygger på Shakespeares ”Kung Lear”, berättar Lassgård, och tipsar den otålige tittaren att hålla ut i början.
 
- Det gäller att komma förbi de första 20 minuterna som är ganska pratiga och väldigt annorlunda mot vårt sätt att se film. Men kommer man väl in i den historien så har man något fantastiskt att se fram emot. Det finns bilder i den som är helt magnifika. Det finns en otrolig scen med solnedgång på slutet, där en blind man går sakta med käpp uppför en bergstopp - mot en avgrund. Bättre beskrivning av vår tid kan man kanske inte få.
 

3. ”Gudfadern” (Francis Ford Coppola, 1972)

 
 
Totalt är Gudfadern-eposet tre filmer där vi får följa den italiensk-amerikanska maffiafamiljen Corleone. Med Marlon Brando och Al Pacino i den här mytomspunna filmen av Francis Ford Coppola som räknas som en av världens främsta på alla möjliga topplistor.
 
- Den är en klassiker och otroligt bra, tycker Rolf Lassgård.
 

4. ”Capote” (Regi Bennett Miller, 2005)

 
 
Philip Seymour Hoffman fick en mer än välförtjänst Oscar för sin roll som författaren Truman Capote i denna prisvinnande biopic om den begåvade och skandalomsusade författaren. Filmen fokuserar på Capotes resa då han samlade material till dokumentärromanen "Med kallt blod" om ett brutalt mord.
 
- En mycket skicklig skådespelare och en bra film, säger Lassgård om "Capote".
 

5. "Sideways” (Alexander Payne, 2005)

 
 
Paul Giamatti som Miles, en medelålders författare och Thomas Haden Church som hans något odräglige kompis Jack som snart ska gifta sig på en resa till Kaliforniens vindistrikt som gradvis börjar urarta. Regin står Alexander Payne för.
 
- Den är bra för då kan man få skratta lite också.
 

6. ”Vi som älskade varann så mycket” (Ettore Scola, 1974) 

 

 
Lassgårds sista filmtips är en italiensk dramakomedi och magisk berättelse av en av Italiens största regissörer. Den utspelar sig under 30 år och tar sin början vid andra världskrigets slutskede då tre motståndskämpar i Italien träffas och förälskar sig i samma kvinna. I rollistan finns namn som Vittorio Gassman, Nino Manfredi och Stefania Sandrelli men även Federico Fellini och Marcello Mastroianni
 
 
| 29 januari 2023 18:00 |