Film

Skribent

Erika Jarhed

22 april 2023 | 17:00

Knasigaste filmen i år? Se trailern till den franska superhjälte-filmen

26 maj får den absurda och oerhört knasiga filmen "Rökning orsakar hosta" svensk biopremiär - se den nya trailern!
Var redo för Tobakskommandot! (jag förstår inte ens själv vad jag skriver just nu). Karaktärerna Nicotine, Ammonia, Benzene, Marcury och Methanol bildar en superhjälte-grupp som räddar världen, ledda av den råttlike kommendören Didier i den franska filmen "Rökning orsakar hosta".
 
Nu har en trailer släppts, och om detta inte kommer att vara det knasigaste du har sett så vet jag inte vad:
 
 
"Rökning orsakar hosta" handlar då om Tobakskommandot som rycker ut när monstruösa sköldpaddor och annat hotar oskyldiga människors liv. Men efter ett tufft uppdrag skickas gruppen på en veckolång retreat för att stärka sin gruppsammanhållning. Men en ny motståndare dyker upp som försätter hela världen i fara...
 
Denna absurda film är gjord av den franska regissören Quentin Dupieux som började som musiker under artistnamnet Mr. Oizo, och har sedan start alltid dragit sig åt det udda hållet.
 
Med sig på tåget har han bland annat skådespelaren Adéle Exarchopoulos (kan någon stava hennes efternamn utan att googla?) som slog igenom i den hyllade filmen "Blå är den varmaste färgen", och allra senast i "De fem djävlarna".
 
Filmen hade sin premiär på filmfestivalen i Cannes förra året och visades även på Göteborgs film festival tidigare i år. "Rökning orsakar hosta" har fått positiva reaktioner från kritiker sedan dess premiär i Frankrike i vintras, där Dupieux bland annat har hyllats för sin regi. Franska kritiker menar också att filmen har inspirerats av filmer som "Teenage Mutant Ninja Turtles" och "Power Rangers". 
 
Svensk biopremiär blir det 26 maj.
| 22 april 2023 17:00 |