Skribent

MovieZine.se

14 september 2013 | 21:01

Robotar gör film i Malmö

Inom kort landar en grupp amerikanska robotar i Sverige. Uppdraget: att göra världens första dokumentär helt filmad av robotar.

Den amerikanske konstnären Alexander Reben och hans fantastiska robotar "BlabDroids" har bjudits in till Malmö. Mellan 21 och 23 september kommer robotarna att intervjua och filma festivalpubliken på Nordisk Panorama. Intervjuerna vävs sedan samman till en film som visas på Doc Lounge den 23 september.

Det innovativa dokumentärfilmsprojektet har redan besökt filmfestivalerna IDFA i Amsterdam och Tribeca i New York för att samla intervjumaterial. Resultatet av robotarnas filmande har hittills varit både humoristiskt, rörande och överraskande öppenhjärtligt. Kan det till och med vara så att människor har lättare att öppna upp sig inför små söta robotar än för traditionella filmskapare?

Andrea Arvidsson på Doc Lounge berättar:

- På Doc Lounge jobbar vi alltid för att plocka upp det senaste från dokumentärfilmsscenen runt om i världen och jobbar gärna kring filmer och projekt som låter publiken vara med och interagera. BlabDroids känns som det perfekta exemplet på just det. Förutom att de är fantastiskt charmiga så är det också ett både innovativt och kul sätt att undersöka om människor kan utveckla känslomässiga band till robotar.

Under BlabDroid-projektets stora avslutning i Malmö 23 september visas material från New York och Amsterdam samt den alldeles nyproducerade filmen från robotarnas Sverigebesök. Kvällen gästas av Alexander Reben och delar av teamet som har hjälpt till att skapa filmen.

Nordisk Panorama, festivalen som korar Nordens bästa dokumentär- och kortfilmer, arrangeras i Malmö 20-25 september 2013.

| 14 september 2013 21:01 |