Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 november 2018 | 22:00

Robert Rodriguez släpper VR-filmen "The Limit"

En actionpackad 20-minuters kortfilm där huvudrollerna spelas av Michelle Rodriguez - och dig!
Kommer vi ta del av framtidens filmupplevelser i virtual reality snarare än på bio? Ingen kan veta säkert, men allt fler experimenterar med innehåll gjort för att upplevas med en hjälm på huvudet och i helt omslutande 360-gradersbild.

Än så länge har vi inte sett mycket som är lika ambitiöst som Robert Rodriguez senaste påhitt: kortfilmen "The Limit". Det är en actionladdad sci-fi-historia, där tittaren tar plats bredvid alltid lika stenhårda Michelle Rodriguez på ett farligt uppdrag. I "The Limit" tar du över rollen som en agent med mystiskt förflutet, som får hjälp av lönnmördaren M-13 att återfå sin identitet.
 
Under filmens 20 minuter kastas jag in i hårda slagsmål, en biljakt, och blir till och med utkastad ur ett flygplan strax innan det exploderar. Storyn må vara sekundär, men det hindrar inte den här regissören från att trycka gasen i botten från första stund. Det här är ju inte film att titta på - den ska upplevas som om man var där. 
 
 
Synd att bilden inte är i 360 grader, utan "bredare än 180 grader" enligt den officiella beskrivningen. Möjligheterna att vrida på huvudet och vända blicken var jag vill känns lite begränsade. Så jämfört med exempelvis actionspel i VR, eller resefilmer och dokumentärer där jag tycker formatet än så länge gör sig bäst, känns Robert Rodriguez "The Limit" inte fullt lika häftig eller nyskapande.

Men som ett påkostat experiment från en av Hollywoods mer lekfulla filmskapare (när hann han med detta, med tanke på "Alita: Battle Angel"?) är det ett välkommet initiativ. Frågan är när James Cameron och de stora grabbarna börjar känna på VR och dess möjligheter? En långfilm i virtual reality är kanske inte långt borta, eller är detta kanske nästa steg för trailers? Bara fantasin sätter gränserna, och kanske teknologin till viss mån, men där har Robert Rodriguez just visat världen att gränser är till för att brytas.

"The Limit" finns nu att ladda ner till bland annat Oculus, PlayStation VR, Google Play och iOS för runt 50 kronor, och upplevs såklart bäst med ett VR-headset eller cardboard.
| 20 november 2018 22:00 |