Serie

Skribent

MovieZine

29 november 2022 | 13:00

Så blir nya "Morran och Tobias": Robert Gustafsson avslöjar

"Vi måste hinna göra det nu innan vi börjar bli för gamla. Det gör ont att spela in Morran och Tobias."
Har du också saknat Morran och Tobias i ditt liv? De goda nyheterna är att kultfigurerna från SVT-serien kommer tillbaka med nya avsnitt under 2023. Då släpps "Morran och Tobias - Pengarna eller livet", en helt ny serie och denna gång hos C More.
 
Enligt uppgifter börjar den nya säsongen med att Tobias, som suttit i fängelse för förskingring, har blivit frisläppt och är på väg hem igen. Mamma Morran har under tiden blivit tilldelad ett nytt hus av kommunen, men marken runt omkring måste saneras då det är fullt av miljögifter.
 
Robert Gustafsson berättar för MovieZine att han och Johan Rheborg ville "gå tillbaka till grundkonceptet":
 
– Vi ville fokusera mycket mer på deras relation och varför de hamnar där de hamnar. Det är två drömmare som aldrig har kontakt med verkligheten, det var det jag tyckte var så roligt. När hon pillar med sitt altare och spår i tarotkort och han leker med saker som är för stora för hans intellekt och beställer för mycket på nätet. Tittar man på "Lyxfällan" så ser man att det finns sådana människor på riktigt.
 
 

Allt spelades in på tolv dagar

 
Rheborg och Gustafsson har levt med sina karaktärer i snart tio år. Morran och Tobias debuterade som sketcher i programmet "Svensk humor" 2013, och fick åter därpå en egen webbserie på SVT Flow. Biofilmen "Morran & Tobias – Som en skänk från ovan" från 2016 har även sänts som tv-serie.
 
Och snart är det dags för en comeback, med TV4 och C More som deras nya hem:
 
– Vi måste hinna göra det nu innan vi börjar bli för gamla. Det gör ont att spela in Morran och Tobias. Vi gör ju allt själva som stunts, slåss, kastar, sågar, borrar. Man skadar ju sig. Så vi hittade tolv dagar när vi båda kunde samtidigt och gjorde allting då, det var nog nytt världsrekord i produktionstempo. Men det gick och det är vi glada för, säger Gustafsson.
 
 

"Vi tänkte oss först två bröder"

 
Hur föddes då idén till den tragikomiska duon i "Morran och Tobias"? Det visar sig att skådespelaren hittade inspiration hos en granne från barndomsåren:
 
– Det är något förlösande över dem. Vi hade en granne som var så när jag var liten som alla ville vara hos. Det var den visionen vi hade, att göra karaktärer där man skulle känna ”tänk om jag fick hänga med dem ett dygn och sedan kunna dra därifrån till ett städat hem där allt är ordning och reda”, minns han.
 
– Vi tänkte först att det skulle handla om två bröder som bodde ensamma i en skog, men sedan att det är roligare med ett mamma-son-förhållande. En son som aldrig blir vuxen och en mamma som aldrig kan klippa av navelsträngen.
 
Robert Gustafsson är närmast aktuell i komediserien "Toppen" som får premiär på Prime Video fredagen 2 december. Håll utkik efter en längre intervju här på MovieZine inom kort.
| 29 november 2022 13:00 |