Film

Skribent

Andreas Samuelson

17 mars 2024 | 05:00

Rob Lowe fyller 60 år - minns du klassiska komedin som räddade hans karriär?

Gamla flickidolen Rob Lowes karriär var efter en omtalad skandal i fara. Men han fick en roll i en populär komedi som räddade den. Idag fyller han 60 år.
Idag är han en respekterad och uppskattad skådespelare med hyllade roller i TV-serier som ”Vita huset” och ”Parks and Recreation”. Men tidigt i karriären var Rob Lowe en av 1980-talets populäraste hunkar - innan en skandal hotade allt.
 
 
Han inledde sin karriär 12 år gammal på lokala teaterscenen innan han 1979 fick en roll i TV-serien "A New Kind of Family”. Hans debut och genombrott var med flera andra unga skådespelare i Francis Ford Coppolas "The Outsiders” (1983). Samma år fick han sin första Golden Globe-nominering för rollen som hjärtsjuk fotbollsspelare i TV-filmen ”Thursday's Child”.
 
 
Roller i filmer som ”Hotel New Hampshire” (1984), ”St. Elmo's Fire” (1985) och ”Härom natten” följde och han etablerades snart som både flickidol och en i 80-talsikoniska Brat Pack. Men 1988 släpptes ett videoband där då 24-åriga Lowe hade sex med två kvinnor, varav en blott var 16 år.
 
Skandalen skadade karriären och imagen, och filmrollerna blev färre. Räddningen kom i form av ”Saturday Night Live” och Mike Myers. Han visade en ovanlig, humoristisk sida genom att göra narr av sin egen skandal i humorprogrammet och fick en roll som slemmig skurk i SNL-spinoffen ”Wayne’s World” (1992) som blev en enorm framgång.
 
Se Lowe i en scen ur filmen nedan:
 
 
Detta ledde så småningom till både mer komiska och dramatiska roller. Hans främsta comeback kom i TV-serien ”Vita huset” där hans roll som biträdande kommunikationschef Sam Seaborn 1999-2003 gav honom nomineringar för både Emmy och Golden Globe.
 
 
Han hade även stora roller i TV-serierna ”Pestens tid”, ”Brothers & Sisters”, ”Parks and Recreation” och sedan 2020 ”9-1-1: Lone Star”, som han även är exekutiv producent för. Han har även medverkat i filmer som ”Contact” (1997), ”Thank You for Smoking” (2005), ”Sex Tape” (2014) och ”How to Be a Latin Lover” (2017).
 
 
Han hade också en minnesvärd biroll som unga Number Two i ”Austin Powers: The Spy Who Shagged Me” (1999) och ”Austin Powers in Goldmember” (2002). Denna kom tack vare vänskapen med Myers men också familjevännen Robert Wagner, som spelade äldre Number Two.
 
- Jag minns att jag spelade golf med Mike Myers, som skrev filmen, och han sa till mig att Robert Wagner skulle vara med i filmen och jag började imitera RJ. Han gillade imitationen så mycket att han skrev rollen som en yngre version till mig. Varje gång jag går till det 18:e hålet på Sam Pepper Golf Course kommer jag ihåg exakt var jag stod när jag gjorde imitationen som ledde till att jag gjorde Austin Powers-filmerna, sade han i en intervju med ET Online.
 
Du kan följa honom på hans Instagram-konto @roblowe:
 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rob Lowe (@roblowe)

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rob Lowe (@roblowe)

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rob Lowe (@roblowe)

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rob Lowe (@roblowe)

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rob Lowe (@roblowe)

 
Grattis på 60-årsdagen, Rob Lowe!
 
Vilken är din favoritroll av skådespelaren?
| 17 mars 2024 05:00 |