Serie

Skribent

MovieZine

17 december 2020 | 09:30

"Riket" kommer tillbaka med en tredje säsong

Streamingtjänsten Viaplay står bakom Lars von Triers "Riket Exodus".
Den legendariska tv-serien från 90-talet om det onda och goda där Danmarks Rikshospital står i centrum får nu en fortsättning. Lars von Trier dyker för sista gången ner i Rikets många olösta historier och det utlovas både kusligheter och humor.
 
Viaplay har ingått avtal med Zentropa och DR om att producera en ny tredje säsong av kultserien - den går under titeln "Riket Exodus" och förväntas ha premiär 2022.
 
Det är i nuläget inte kommunicerat vilka som medverkar i "Riket Exodus", men Viaplay avslöjar i ett pressmeddelande att det kommer att vara en blandning av välkända karaktärer från de tidigare säsongerna och helt nya karaktärer.
 
Lars von Trier själv har släppt ett långt och kryptiskt meddelande kring vad vi kan vänta oss av den nya säsongen:
 
- Gränser finns i många former: som streck från linjaler på vitt papper (dock ofta osynliga för en tillfällig besökare på de faktiska geografiska platserna). Gränsernas linjer kan utföras på ett förtydligande, för att inte säga ganska fiktivt och ondskefullt sätt. Med mjuk, röd färg, nästan osynlig, och till och med kanske "streckad", som en slags ursäkt eller helt enkelt - av skam. Men linjerna hänger där i ofattbara mängder och utgör tillsammans de "Revir" som invånarna är starka nog att hålla. Ut- och inresa sker ofta genom våld, eftersom besökaren naturligtvis förväntas återvända efter sitt ärende. På jorden är "Maskinen, som får allt att snurra (alltså allt liv)" villkorad av dessa konflikter, linjerna, precis som om det vore en tanke, för att provocera. Huruvida Exodus i praktiken betyder utresa eller inresa beror på vinkeln från vilken gränsen betraktas, men ordet beskriver helt enkelt att ett större antal individer kollektivt passerar ett blyertsstreck. Varför?… Det har uppstått en obalans mellan gott och ont! Gränsen är nådd, åtminstone i Riket... men enkelt och oblodigt kan jag inte säga att det blir, att synkroniserat dyrka upp världens sju astrala lås med läkarblod, säger regissören.
 
"Riket" I och II producerades 1994 och 1997 och var en banbrytande tv-serie som rönte stor uppmärksamhet och prisades i både Danmark och Sverige men också i resten av världen. I samband med att "Riket Exodus" produceras har de två tidigare säsongerna genomgått en omfattande restaurering.
| 17 december 2020 09:30 |