Film

Skribent

Viktor Eriksson

16 november 2023 | 22:22

Ridley Scott: Joaquin Phoenix Commodus är inte skurken i “Gladiator”

Så vem är den verkliga boven i dramat, enligt filmens regissör?
Joaquin Phoenix karaktär Commodus är inte den verkliga skurken i det historiska dramat “Gladiator” från 2000. I alla fall inte om man får tro filmens regissör Ridley Scott. I samband med en ny intervju med Deadline beskriver reportern då Commodus som skurken i “Gladiator” varpå Ridley Scott inte håller med.
 
– Jag kommer behöva rätta dig. För mig var han den mest sympatiska karaktären av alla i “Gladiator”, säger regissören.
 
Istället är det Commodus far, Marcus Aurelius, som Ridley Scott känner är den verkliga boven i dramat. 
 
– Commodus var ett resultat av försummelse, total försummelse av en far som han avgudade. Sedan säger fadern i filmen, "jag ska försumma dig ännu mer. Du kommer inte att bli prinsen av Rom". Och sedan inser fadern i sin ålderdom att han behöver någon form av förlåtelse. Så han gör ett misstag. Han knäböjer inför sin son och ber om förlåtelse. Det var ett misstag eftersom hans son aldrig sett sin far be om den typen av närhet. Så han kväver honom.
 
- Från och med det ögonblicket tyckte jag att Joaquin var den mest sympatiska personen under hela filmen. Det han gjorde och vad som följde hade skapats av hans far. 
 
Richard Harris spelar Marcus Aurelius i "Gladiator".
 
Ridley Scott pekar också på att Marcus Aurelius utförde fruktansvärda handlingar när han erövrade stora delar av Europa genom krig och att både Russell Crowes karaktär Maximus och Commodus i själva verket är offer för hans handlingar.
 
Värt att nämna i sammanhanget är att manuset till “Gladiator” inte är skrivet av Ridley Scott själv utan David Franzoni, John Logan och William Nicholson. Inte för att det gör regissörens tolkning mindre värdefull.
 
Håller du med Ridley Scott? Har det kanske blivit dags att se om“Gladiator" ännu en gång?”
| 16 november 2023 22:22 |