Spel

Skribent

Anders Eklöf

22 mars 2021 | 19:00

Den skrämmande "Resident Evil"-serien fyller 25

Den legendariska skräckserien "Resident Evil" släpptes till Playstation den 22 mars 1996. Idag fyller spelserien hela 25 år.
För 25 år sedan lanserades det allra första "Resident Evil"-spelet till konsolen Playstation i Japan, som satte survival horror-genren på kartan och blev startskottet för en långvarig serie som även blivit långfilm. 
 
Sedan dess har spelserien skeppat hela 107 miljoner exemplar världen över, vilket helt klart är en imponerande siffra. I spelen får vi träffa karaktärer som Chris Redfield, Jill Valentine och Leon S Kennedy som kämpar mot det ondskefulla företaget Umbrella Corporation, som tillverkat ett virus som gör människor till zombier. 
 
 
Jag minns själv hur jag som 8-9 åring kom hem till en kompis som fått låna sin storebrors Playstation, där det bara till namnet skrämmande "Resident Evil" var det första vi startade. Redan vid introscenen fick jag kalla kårar och stämningen i den ödelagda herrgården fick obehaget att krypa i kroppen.
 
När vi väl kom fram till den allra första zombien, greppade skräcken tag i oss så pass påtaglig att vi både kastade oss fram till konsolen för att stänga av.
 
Det skulle dröja många år innan jag återvände till serien, som idag räknas som en av mina favoriter. Från remaken av det första spelet från från 2002, den spanska byn ockuperad av en parasit-dyrkande sekt i "Resident Evil 4" till de läskiga träsken i den amerikanska södern i "Resident Evil 7".
 
 
För snart 20 år sedan hade även den första "Resident Evil"-filmen premiär, av regissören Paul W.S Anderson och med Milla Jovovich i huvudrollen. Filmen blev en succé och fick hela fem uppföljare. Under 2021 kommer en helt ny film, som satsar på att vara mer trogen berättelsen i spelen. 
 
 
 
Härnäst kommer "Resident Evil Village", som släpps till Playstation 4, Playstation 5, Xbox Series X|S, Xbox One, PC och Google Stadia den 7 maj.
 
Här får vi återigen följa protagonisten Ethan Winters från "Resident Evil 7", som plötsligt blir kidnappad till en mystisk europeisk stad fylld med varulvar, vampyrer och annat hemskt. Precis som i föregångaren upplevs mardrömmen utifrån ett förstapersonsperspektiv, vilket gör det hela ännu mer skrämmande i min mening. 
 
Capcom lovar att de ska visa mer från spelet i en direktsändning på Youtube någon gång i april. 
 
 
Vilka rysliga minnen av "Resident Evil"-serien har du? Vilket är ditt favoritspel i serien? 
| 22 mars 2021 19:00 |