Film

Skribent

Thomas Linnaeus

29 maj 2023 | 16:01

Regissören avslöjar: Robert Downey Jr. kunde ha fått en annan stor Marvel-roll

Istället för Iron Man kunde skådisen ha varit med som Doctor Doom i “Fantastic Four” från 2005.
Robert Downey Jr. blev känd som titelfiguren i “Iron Man” under 2008 och sen dess har han varit en stor del av Marvels filmunivsersum. I år fyller filmen 15 år och för att fira produktionen som satte igång hela MCU, så har Marvel släppt ett samtal mellan studiochefen Kevin Feige och “Iron Man”-regissören Jon Favreau.
 
Innan Robert Downey Jr. blev superhjälten i järn, var det tal om att han skulle spela en annan av Marvels figurer. Favreau berättar att skådespelaren var aktuell för “Fantastic Four”:
 
- Jag minns att ni alla hade träffat Downey redan, för rollen som Doctor Doom eller något annat projekt. Tror att han hade kommit långt med sina auditions på kanske “Fantastic Four”, så alla visste liksom vem han var.
 
 
Men det blev inget “Fantastic Four” för Downey Jr. Istället spelade Julian McMahon rollen, men männen såg potentialen hos Downey Jr. när castingen för “Iron Man” inleddes:
 
- Han var pusselbiten som fick det hela att fungera. Jag hade ett möte med honom, och jag tänkte: “Han har den där gnistan i ögat och han är redo”. Det var då vi var på ditt kontor, och vi pekade på hans fotografi och sa: “Det här måste vi fixa”, fortsätter Favreau.
 
Efter att Downey Jr. fått rollen började alla pusselbitar att falla på plats:
 
- När det var han, det var då mitt liv blev mycket lättare. För att han förstod. Han förstod karaktärens röst. Och sedan skrev en efter en på, och nu började det blir något intressant.
 
Dr. Doom i Marvels "Fantastic Four"
 
Kevin Feige intygar och berättar att Downey Jr. haft en betydande roll för hela Marvels filmuniversum:
 
- Den där tonen som du och Robert upptäckte på den filmen, skulle jag säga blev mallen för mycket av vad MCU blev. Jag minns att på senare filmer – som vi kommer att prata om när de fyller femton – fanns det mörka dagar. Och jag brukade säga till Robert: “Vi skulle inte vara i den här röran om det inte var tack vare dig”. Det betyder att vi inte skulle ha en studio om det inte var för honom.
 
Är Robert Downey Jr. anledningen till att Marvels filmer blivit så lyckade senaste femton åren?
| 29 maj 2023 16:01 |