Film

Skribent

MovieZine

15 januari 2021 | 18:00

MovieZine-redaktionen listar: våra 12 mest emotsedda biofilmer 2021

Från "No Time to Die" till "Dune" - det här filmåret utlovar några riktigt storslagna bioupplevelser.
Med nya filmer från Steven Spielberg, Wes Anderson och Denis Villeneuve kan 2021 bli ett riktigt episkt filmår. Vi håller såklart tummarna för att vi slipper fler datumskiften och inställda premiärer, för den här redaktionen har verkligen saknat en riktigt fet bioupplevelse. Här är tolv filmer som MovieZines skribenter längtar efter att få se på stor duk.
 

1. Dune 

 
 
Förväntningarna kan inte vara annat än titaniska när Denis Villeneuve, geniet bakom fullträffar som "Arrival" och "Blade Runner 2049", återvänder till sci-fi-genren och tar sig an Frank Herberts ikoniska roman "Dune". Vi kan räkna med intergalaktiska intriger, enorma sandormar, vasst skådespel (Timotheé Chalamet, Josh Brolin, Oscar Isaac, Rebecca Ferguson, Charlotte Rampling osv.) och sedvanligt fenomenala bilder av filmfotografen Greig Fraser. Oktober, kom hit. (Viktor Jerner)
 

2. A Quiet Place Part II

 
 
Måtte studiobossarna på Paramount Pictures ha vett nog att inte få för sig att släppa uppföljaren till John Krasinskis fysiskt påfresande skräckfenomen ”A quiet place” (2018) direkt till streaming. För det är verkligen något speciellt när en hel biosalong håller andan samtidigt och ingen vågar röra en muskel. Det dystopiska framtidsupplägget med en barnfamilj som försöker överleva i en värld där minsta ljud lockar fram monster och ond bråd död, visade sig vara överraskande rysligt i "The Office"-skådespelarens händer. Nu är vi många som hoppas få återuppleva samma andlösa spänning i uppföljaren där familjen Abbott tvingas ut i de okända för att möta nya faror.. och Cillian Murphy (!). Snälla, låt oss få uppleva detta på stor duk, och få handsvettas tillsammans! (Jakob Åsell)
 

3. Black Widow

 
 
Äntligen har Scarlett Johanssons Natasha Romanoff fått en egen film. Och äntligen kan jag säga att detta är året jag kommer få se den! (Hoppas jag…) ”Black Widow” är regisserad av Cate Shortland och i rollistan finns också favoriter som Florence Pugh, Rachel Weisz och David Harbour. Vi kommer få ta del av Romanoffs spännande historia från tiden innan Avengers och av trailern att döma kommer det bli jäkligt mycket härligt ös och många kickass-kvinnor. Längtar! (Jonna Vanhatalo)
 

4. Candyman

 
 
En personlig skräckfavorit som förtjänar en reboot och nya, spännande regissören Nia DaCosta och producenten Jordan Peele är rätt personer för jobbet. Såväl trailer som tillhörande kortfilm är extremt lovande. (Andreas Samuelson)
 
 

5. Promising Young Woman

 
 
På helgerna går läkarlinjeavhopparen Cassie på barer och låtsas vara för full för att kunna stå upp. Varje helg tar någon snubbe med henne hem för att utnyttja hennes tillstånd, och hon konfronterar honom. Carey Mulligan gör enligt uppgift en av sin karriärs bästa prestationer i denna hämdthriller som även har Bo Burnham, Laverne Cox och Alison Brie i rollerna. Filmen är skriven och regisserad av Emerald Fennell – mer känd som Camilla Parker Bowles i ”The Crown” – som gör sin långfilmsdebut bakom kameran. (Fanny Degerfelt)
 

6. The Northman

 
 
När en av Hollywoods mest intressanta regissörer slår sig samman med Alexander Skarsgård för att berätta en vikingahistoria, då kommer jag stå först i biokön. Enligt filmfotografen Jarin Blaschk är det en hämndfilm om vikingar som är mörk och väldigt våldsam. Nu vill jag bara veta en sak, var köper jag min biljett? (Mats Karlsson)
 

7. The French Dispatch

 
Large 78a92a12e53052d1151e6177df4ce496 french dispatch
 
Få regissören har ett så säreget sätt av att berätta en sagoberättelse i retrofärger såsom Wes Anderson, i mitt tycke en av de mest unika regissörerna på vår planet. "The French Dispatch" är ett kärleksbrev till journalistik och old-school papperstidningar - vilket såklart redan där får en filmskribents hjärta att bulta lite extra. Framför kameran kommer vi att kunna se personliga favoriter som Frances McDormand, Timothée Chalamet och Tilda Swinton - och listan verkar fortsätta i oändlighet! - så jag förväntar mig inget annat än filmmagi. (Charlotte Brange)
 

8. The Eternals

 
 
Med galet fulländad immersion får Chloe Zhao hjärtan och hjärnor att sprinta i sin fenomenala spelfilmsdokumentär ”Nomadland”. Vad kan den självdeklarerade serienörden göra med en blockbuster från Marvel? Utrymmet för underverk är krympt men jag hoppas att Zhaos titanstarka vision drar till med något fräckt och oväntat. (Oskar Smulski)
 

9. West Side Story

 
 
Jag ser fram emot Steven Spielbergs “West Side Story” därför att det är den typ av storfilm som inte kan gå fel. Spielberg är trots allt en av vår tids största kommersiella regissörer och hans väloljade filmmakarmaskineri håller hög nivå. Kanske inte alltid så nydanande men man vet vad man får plus att det ska bli lite kul att se hans version av musikalklassikern. (Annika Andersson)
 

10. No Time to Die

 
 
När man är utsvulten på blockbusters efter det magra filmåret 2020 hägrar James Bond i horisonten som en festmåltid för alla sinnen. 007 är min go-to-franchise för välgjord action och eskapism, och Daniel Craig-eran har höjt ribban ytterligare för vår älskade spion. "No Time to Die" ska vara den sista filmen för Craig, så det blir onekligen spännande att se hur regissör Cary Fukunaga knyter ihop säcken och vilka rykten som stämmer - får vi verkligen en ny 007. Att svenske Linus Sandgren ("La La Land") håller i kameran gör inte saken sämre heller. (Alexander Kardelo)
 

11. The Matrix 4

 
 
Efter coronaåret 2020 önskar vi nog alla att vi egentligen levt i en simulation. Tyvärr verkar det som att det gångna årets hemskheter var på riktigt, och dessvärre fortsätter. Men 2021 kommer i alla fall bjuda på en fortsättning av en av science fiction-genrens främsta franchises, nämligen The Matrix! Lana Wachowski är tillbaka i registolen för ett nytt äventyr och även om vi ännu inte vet särskilt mycket kring vad denna uppföljare kommer att erbjuda så är det åtminstone ingen tvekan om att detta kommer att bli ett av årets måsten på bio! (Patrik Linderholm)
 

12. Uncharted

 
 
Filmer baserade på tv-spel hör sällan till de bättre, men jag hoppas innerligt att "Uncharted" är ett undantag. Spelserien lånar redan mycket från äventyrsfilmer med sina bombastiska actionsekvenser och enkla men gripande berättelser, så en Hollywood-rulle med hög budget kan helt enkelt bli en upplevelse som gjord för bio. Med en både rolig och actionpackad regissör som Ruben Fleischer bakom rodret ("Zombieland" och "Venom"), Spindelmannen-skådisen Tom Holland i huvudrollen och inspiration från piratäventyret "Uncharted 4: A Thief's End" låter det bäddat för popcornsuccé. (Anders Eklöf)
 

Bläddra genom årets alla biopremiärer i MovieZines kalender...

 
Vilka biofilmer ser ni mest fram emot i år?
| 15 januari 2021 18:00 |