Spel

Skribent

Anders Eklöf

25 mars 2024 | 17:00

Recension: "South Park: Snow Day" är en blek kopia av tv-serien

Det nya spelet baserat på den vulgära tv-serien "South Park" är ungefär lika kul som blötsnö.
Efter de två riktigt ambitiösa och stundtals hejdlöst roliga spelen "South Park: Stick of Truth" och " South Park: Fractured but Whole" som verkligen kändes som att spela ett avsnitt av tv-serien, är skaparna Trey Parker och Matt Stone tillbaka med ett lite mindre spel – som inte riktigt når samma topp.
 
I "South Park: Snow Day!" har killarna Eric, Stan, Kyle och Kenny återigen dragit på sig trollkarlshattarna och alvöronen för ett fantasybaserat snöbollskrig efter att en rejäl snöstorm har dragit in över den amerikanska småstaden.
 
Istället för ett klassiskt rollspel är det här ett samarbetsbaserat actionspel i 3D. Resultatet är inte alls lika bra som de tidigare nämnda spelen, men är åtminstone småkul.
 
A623f9fb3aebbe5d1e7fd42f6ec7b39d ss bcedb3c3615339cd191a3f8e2cd755bc3f2dc99e
 

"South Park" som du aldrig har sett det tidigare – tyvärr

 
I "South Park: Snow Day!" är du återigen den nya ungen i kvarteret, som du får skapa själv. De annars papperstunna karaktärerna har förvandlats till 3D-modeller, vilket ser bättre ut än vad jag någonsin kunde tänka mig, men det känns ändå lite fel.
 
Det största problemet med spelet är att det är mycket roligare att titta på mellansekvenserna, än att faktiskt spela det. Berättelsen i "Snow Day" känns väldigt klassiskt "South Park", där ungarna struntar i oroligheterna i resten av världen och helt enkelt gör sin egen grej – samtidigt som de kvickt och roligt förolämpar varandra.
 
Att spela det är inte alls lika klockrent. Tillsammans med tre andra spelare eller datorstyrda varianter gäller det att ta sig igenom tredimensionella banor och "ha ihjäl" så många andra ungar (eller alver, som de låtsas att de är) med pilbågar, trollstavar och svärd.
 
Att styra sin unge känns sladdrigt, speciellt under striderna där man mest hamrar på knapparna för att attackera och undvika i hopp om att man ska vinna – om och om igen. Det känns sällan som att det krävs någon strategi från laget, utan alla gör mest bara sin grej.
 
A623f9fb3aebbe5d1e7fd42f6ec7b39d ss 70de70a2e60cf19b44eb88fbd8285ffba406cf97
 

Med fuskiga kort i din hand

 
Ett system som gör det hela något mer intressant är att du hela tiden låser upp nya spelkort som ger din karaktär olika färdigheter och specialattacker.
 
Här kan du få kort som gör dig mer stryktålig, extra räckvidd eller förmågor som att kunna sväva med pruttar. Du får även välja ett "Bullshit"-kort, som precis som det låter ger dig en överdrivet stark och galen attack du kan använda en gång under varje match.
 
Vad sägs om möjligheten att kunna skjuta laserstrålar ur dina ögon, bli enorm så att du kan trampa ihjäl dina fiender eller få motståndarlaget att lukta illa? Konceptet är kul och skämtar med både populära kortspel som "Magic: The Gathering" och andra actionspel för flera spelare, men tyvärr är det ju inte särskilt kul att spela själva spelet ändå.
 
A623f9fb3aebbe5d1e7fd42f6ec7b39d ss 45dff52d9e16d04f6c18aa5e97e16169c746e864
 

"So come on down to South Park and ha det lite småkul"

 
"South Park: Snow Day!" är helt klart något av en besvikelse efter de tidigare spelen baserade på tv-serien, både i omfång och hur pass roligt det är att spela. Det är dessutom inte ett särskilt bra lagbaserat skjutspel.
 
Trey Parker och Matt Stone har sagt i intervjuer att de ville göra något annat än ett stort rollspel för att de "alltid tänkt att vi velat göra något i tv-serien för att sedan släppa ett spel några veckor efter", vilket var svårt med så ambitiösa spel som "Stick of Truth" och "Fractured but Whole".
 
Resultatet är helt enkelt ett mindre ambitiöst och sämre spel, som de största fansen av "South Park" kan ha kul med i några dagar.
 

"South Park: Snow Day!"

 
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Genre: Actionäventyr
Plattform: Playstation 5, Xbox Series X/S, PC, Nintendo Switch
Utvecklare: Question LCC
Utgivare: THQ Nordic
Släpps: 26 mars
 
Ska du spela "South Park: Snow Day!"?
| 25 mars 2024 17:00 |