Spel

Skribent

Alexander Kardelo

26 september 2018 | 17:00

Recension: Du kan inte fly undan känslorna i "Life is Strange 2"

Två bröder tvingas på flykt efter en tragisk händelse. Vi spelar igenom det första kapitlet i "Life is Strange 2" och hittar en historia som träffar rakt i hjärtat.
Rättelse: man spelar inte "Life is Strange". Man upplever det.
 
Det är en berättelse som utvecklas nästan som en tv-serie, ett välskrivet och engagerande drama där jag emellanåt kan påverka karaktärernas val och därmed smått förändra historiens gång. Handkontrollen får ofta vila, men jag låter mig gärna uppslukas av de långa filmsekvenserna, och relationen mellan de unga bröderna i händelsernas centrum går rakt in i hjärtat.

Huvudpersonen är 15-årige Sean, som lever ett lugnt och vanligt liv med sin far och lillebror i Seattle. Mamman finns inte med i bilden, men herrarna Diaz klarar sig hyfsat. Är det något som inte saknas i hemmet så är det kärlek och omtanke. Men när en tragedi slår till, förändras allt på ett ögonblick. Sean och hans lillebror Daniel tvingas fly från polisen, och klara sig helt ensamma. Målet är att ta sig till Mexiko, utan att väcka uppmärksamhet eller åka fast.

Resan går genom Trump-erans Amerika, ett splittrat land där två mexikanska pojkar inte sällan möts med misstänksamma blickar och hat. Bröderna stöter på både godhet och ondska, och det gäller för dig (som Sean) att alltid skydda din lillebror och föregå med gott exempel. De franska utvecklarna har låter vardagsrasism och främlingsfientlighet hänga som en skugga över brödernas väg, inte som ett politiskt budskap men snarare som en tankeställare om hur vi bemöter människor vi inte känner.
 
Large c3fc28fb80591ea2a5645d9ac29f9c84 life7
 

Tonårsdrama med övernaturlig twist

 
I första spelet (eller säsongen om man så vill) fick vi bekanta oss med amatörfotografen Max. Den selfie-älskande och blyga collegetjejen hade just återvänt till sin hemstad, och upptäckte att hon hade kraften att resa bakåt i tiden. Något som kunde vara både en välsignelse (för att navigera genom skollivets alla problem) och en förbannelse (för att fjärilseffekten är en bitch). Ett fantastiskt litet småstadsmysterium, som nu följs upp av ännu ett tonårsdrama med en övernaturlig twist.

"Life is Strange 2" utspelar sig ett par år senare, inte långt från Arcadia Bay, men i övrigt är historierna inte sammankopplade. Det som har hängt med till uppföljaren är att vi åter får följa en ung person som bär på mycket smärta och som tvingas att snabbt bli vuxen. Även här finns det övernaturliga krafter med i bilden, eller snarare lite i bakgrunden. Åtminstone här i det första kapitlet tar fantasybiten aldrig över, utan adderar lite mystik till ett väldigt jordnära drama.
 
Large 04e1bea1e1139557953d0aa82262d2a1 lifeisstrange4
 

Alla val kan få konsekvenser

 
Med bara några dollar på fickan vandrar bröderna genom skogen, äter vad de hittar på avlägsna motorvägscaféer och vilar ut på slitna motell eller under stjärnorna. Miljöerna är lika otrygga och isolerade, som de är vackra och fridfulla. Karaktärerna är lätta att relatera till och man glömmer nästan att de inte är verkliga. Dialogen, som kan röra allt från "Sagan om Ringen" till livets svåraste dilemman, känns välskriven och äkta.

Du har en nioåring att ta hand om, och det kommer med en hel del ansvar. Sean behöver ta flera beslut som kan avgöra hur lillebrorsan Daniel kommer utvecklas under spelets gång. Det är inte alltid lätt att föregå med gott exempel, när pengarna sinar och hungern gör sig påmind. Att snatta kan exempelvis vara frestande, men det är inte säkert vad du i slutändan får betala för pris.
 
De val som du gör i första kapitlet kan få omedelbara effekter, men också konsekvenser längre fram i historien som vi ännu inte känner till.
 
 
"Life is Strange 2" kommer att bestå av totalt fem episoder. I det första kapitlet av "Life is Strange 2" har det bara gått några dagar på brödernas flykt från Seattle, och jag ser redan fram emot att följa dem på den fortsatta resan mot Mexiko. Det går inte att värja sig mot kraften i den här historien, som är till synes så enkel men så välgjord och full av fina ögonblick.
 
"Life is Strange 2 - Episode 1: Roads"
Genre: Interaktivt äventyr
Utvecklare: Dontnod Entertainment
Utgivare: Square Enix
Format: Playstation 4, Xbox One, PC
Släpps: 27 september 2018
Pris: Ca 69 kronor (episod 1) eller 349 kronor (komplett säsong)
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
| 26 september 2018 17:00 |