Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

4 november 2023 | 09:00

Ikväll på tv: Steven Spielberg levererar fartfylld nostalgifest

I "Ready Player One" leder jakten på ledtrådar fram till en guldgruva av nostalgiska referenser. Men är det en bra eller dålig sak?
Känner ni till Loot Crate? Det är en amerikansk prenumerationstjänst regelbundet skickar hem en hemlig låda med olika nördrelaterade grejer. Det var i en sån låda som jag för några sedan, innan den hade blivit ett populärkulturellt litet fenomen, fick Ernest Clines debutroman "Ready Player One".
 
Jag tyckte inte om den. Det fanns en bra idé där i grunden men att läsa den kändes som att läsa en telefonkatalog över populärkulturella referenser. Oerhört tråkigt. Men den gav upphov till bättre saker.
 
Dels podcasten 372 Pages We'll Never Get Back, som med mycket humor och lite värme går igenom romanen (och senare andra böcker av tvivelaktig kvalitet, av Cline men även andra författare). Den rekommenderar jag helhjärtat.
 
Och dels Steven Spielbergs filmatisering, själva anledningen till att vi är här. Jag tycker själv att filmen bara är marginellt bättre än boken (tycker inte alls den lyckas ta till vara på förlagans möjligheter), men vet att många har högre tankar om den. Inklusive MovieZine.
 
Vår chefredaktör Alexander Kardelo recenserade och delade ut toppbetyg till vad han beskriver som ett kärleksbrev till nördkulturen:
 
"Ett nostalgiskt äventyr med hjärtat på rätt ställe och en jäkla berättarglöd. En storslagen film-happening skapad med kärlek, gjord för varenda nörd där ute."
 
Här kan du se "Ready Player One":
• Ikväll 22:00 på Kanal 5
• Streama på Viaplay
• Streama på SF Anytime
 
| 4 november 2023 09:00 |