Film

Skribent

Alexander Kardelo

3 juni 2021 | 09:30

Quentin Tarantinos första bok släpps i sommar

"Once Upon a Time in Hollywood: A Novel" följer stuntmannen Cliff Booth innan händelserna i filmen.
Quentin Tarantino har tagit en välbehövd paus innan sin tionde och sista långfilm (vad den nu blir). Istället har han spenderat de senaste åren med att skriva sin första roman. Om bara några veckor finns "Once Upon a Time in Hollywood: A Novel" ute i handeln och låter oss färdas tillbaka till filmfabriken anno 1969. 

I ett samtal med Pure Cinema Podcast berättar Tarantino mer om vad läsarna kan vänta sig av boken.

- Jag är riktigt stolt över den. Om du gillar filmen kommer du få en kick utav boken. Man får utforska karaktärerna på djupet, och få reda på hemligheter som inte fanns med i filmen, säger han.
 
 
Filmskaparen och numera författaren tog sig an berättelsen om den avdankade skådisen Rick Dalton och hans stuntman Cliff Booth på ett helt nytt sätt. Han berättar att han gjorde massor av research inför manuset till "Once Upon a Time in Hollywood", och fick ihop mycket material som antingen aldrig filmades, eller klipptes bort ur filmen. 

- Det är inte så att jag tar filmmanuset och omvandlar det till en bok. Jag har återberättat historien som en roman (...) Hade boken kommit först, så hade filmen varit min filmatisering av den. Du vet när man försöker göra film av en komplex bok? Det här är den komplexa versionen av filmen.
 
 
Tarantino avslöjar bland annat att vi kommer få en inblick i Cliff Booths förflutna. Den hårde stuntmannen spelades av Brad Pitt i filmen från 2019, där även Leonardo DiCaprio och Margot Robbie medverkar. Skådespelerskan Sharon Tate och sektledaren Charles Manson är två andra karaktärer som också dyker upp i boken.

Tarantinos "Once Upon a Time in Hollywood: A Novel" finns i handeln från 29 juni och kostar 99 kr på Bokus.
| 3 juni 2021 09:30 |