TEMA: TARANTINO

Skribent

Rebecca Unnerud

17 januari 2016 | 18:00

Quentin Tarantinos 14 coolaste karaktärer

Quentin Tarantino har gett oss oförglömliga karaktärer i över 20 år men vilka är de absolut bästa och coolaste? MovieZine har listan.
Den här veckan har vi Tarantino-tema på MovieZine, där flera skribenter ger sin syn på regissören och hans filmer.

Mästaren av dialog, underhållningsvåld och filmreferenser är tillbaka på bioduken.  Tarantinos kanske allra största styrka är att skriva färgstarka karaktärer vilket gör att han är en favoritregissör hos en bred publik (en av få regissörer som har en lika stor fanskara hos kritikerkåren som hos filmälskarna). Han har dessutom en förmåga att rollfördela till precis rätt personer och vågar tro på både anonyma och oväntade kort. Han vet verkligen hur han ska få karaktärerna och skådespelarna att leva i symbios med varandra och uppnå något som skådespelarna inte trodde var möjligt. Att lista hans coolaste karaktärer är inte lätt eftersom i stort sett alla platsar men för att göra det lite enklare har jag uteslutit de filmer där han bara har varit manusförfattare (det vill säga exempelvis ”True Romance” och ”Natural Born Killers”).

Jag har valt att lista 14 karaktärer varav sju är kvinnor och sju är män för det är ju en annan av Tarantinos tillgångar, att kvinnor får vara lika coola och komplexa som männen i hans filmer. 

Mia Wallace 
Skådespelare: Uma Thurman

Film: Pulp Fiction (1994)

Motivering: Coolaste karaktären i filmhistorien? Mycket möjligt. Med sin korpsvarta bob, vita uppknäppta skjorta, röda naglar och en cigarett i handen är hon en av de mest frekventa och snyggaste utstyrslarna på maskerader runtom i världen. Den karisma som Mia/Uma har i filmen gör att man tänker på henne även under den (stora) speltid som hon inte syns i bild. 

Hans Landa 
Skådespelare: Christoph Waltz

Film: Inglourious Basterds (2009)

Motivering: Detta är kanske inte bara Tarantinos bästa filmkaraktär utan kanske rentav en av de allra främsta i filmhistorien? Samtidigt hade Hans Landa inte varit ”Oscarsvinnande-mästerlig” om det inte vore för Waltz enorma scennärvaro. Han är makalös som den sadistiske naziöversten ”Judejägaren” och det räcker att se inledningsscenen för att inse det. Judejägaren är otroligt hotfull och brutal men också påtvingande trevlig, charmig och rolig, en riktig hatkärlek-karaktär.

Beatrix Kiddo a.k.a The Bride 
Skådespelare: Uma Thurman

Film: Kill Bill Volume 1 och 2 (2003 och 2004)

Motivering: Uma Thurman gör kanske här sitt livs roll (i svår konkurrens med Mia Wallace förstås) och hon klarar galant skiftningarna mellan fight-scenerna och de lugnare partierna med mycket dialog. The Bride är löjligt cool i sin gula overall och är den bästa ”revenge”-karaktären i filmhistorien.

Mr. Blonde - Vic Vega 
Skådespelare: Michael Madsen

Film: De hänsynslösa (1992) 

Motivering: Egentligen borde hela gänget i Tarantinos debutfilm finnas med på denna lista för de har alla sin funktion och det är deras samspel som är det bästa. Mr. White (Harvey Keitel) och Mr. Pink (Steve Buscemi) är oförglömliga men för mig var Mr. Blondes tortyrdans filmens magiska ögonblick. Han är den som skiter i om han åker fast eller inte får information ur sitt offer, han vill bara plåga. Madsen är sjukt bra i rollen, liksom han är i ”Kill Bill”-filmerna.

Elle Driver 
Skådespelare: Daryl Hannah

Film: Kill Bill Volume 1 och 2 (2003 och 2004)

Motivering: Uma Thurmans The Bride i all ära, den lömska Elle Driver är också fruktansvärt cool och äger några scener. Den bästa är helt klart när hon har eliminerat Budd (Michael Madsen) och blir påhoppad av hämndlystna The Bride i Budds husvagn. En häftigt koreograferad fight dem emellan utvecklar sig och Daryl Hannah har sällan känts så rätt. Extra plus för den tydliga kopplingen till Christina Lindberg i ”Thriller - en grym film”.

Jules Winnfield 
Skådespelare: Samuel L. Jackson

Film: Pulp Fiction (1994)

Motivering: Kanske Samuel L. Jacksons bästa rollprestation? Är det hans citerande av bibelverser som gör det eller hans starka känslor om betydelsen av en fotmassage, oavsett är Jules Winnfield en av Tarantinos absolut mest populära, coola, roliga och hänsynslösa karaktärer. 

Daisy Domergue 
Skådespelare: Jennifer Jason Leigh

Film: The Hateful Eight (2016)

Motivering: Jennifer Jason Leigh tar plats i en bufflig mansensemble och gör en enastående roll som galen mörderska. Rollen ledde till en Golden Globe-nominering för bästa kvinnliga biroll vilket hon definitivt förtjänar. En bad ass-karaktär i stil med Uma Thurmans The Bride.

Vincent Vega
Skådespelare: John Travolta

Film: Pulp Fiction (1994)

Motivering: Rollen som Vincent Vega räddade inte bara John Travoltas karriär utan ledde också till en Oscarsnominering. Att som ung regissör våga satsa på en då väldigt D-listad skådis till huvudrollen var ett genialiskt beslut och det är utan tvekan hans hitintills bästa roll. Så cool, så tuff och samtidigt så mjuk och älskvärd. De bästa scenerna i filmen innehåller Travolta, exempelvis på restaurangen och hemma hos Mia och scenerna med Jules. 


Bridget von Hammersmark 
Skådespelare: Diane Kruger

Film: Inglourious Basterds (2009)

Motivering: Diane Kruger får här göra en riktigt rolig och komplex karaktär, som den firade filmstjärnan Bridget von Hammersmark som egentligen är spion känns hon perfekt castad. Hon är otroligt svalt glamourös och stark på samma gång och har några riktigt bra scener, inte minst den mot Waltzs Hans Landa i slutet. Kruger får här plocka fram sin tyska accent igen. 

Bill 
Skådespelare: David Carradine

Film: Kill Bill Volume 1 och 2 (2003 och 2004)

Motivering: En väldigt tragisk och intressant karaktär som det är lätt att hysa alla möjliga känslor för. Bortgångna B-skådisen David Carradine har en kraftfull utstrålning och han och Umas The Bride utgör ett omaka men elektriskt par. Några av filmernas allra bästa scener är med honom tack vare alla hans geniala monologer som låter så sanna och kloka. Det är särskilt slutscenen (när The Bride ska döda Bill som beordrade dödsskjutningen av alla på hennes bröllop, inklusive henne själv) som gör att han hamnar på listan. 

Shosanna Dreyfus
Skådespelare: Mélaine Laurent

Film: Inglourious Basterds (2009)

Motivering: Mélanie Laurent är underbar i rollen som protagonisten/hjälten Shosanna. Laurent ÄR verkligen Shosanna, flickan som överlevde dödsskjutningen av hennes familj och sedan byggde upp ett nytt liv men aldrig glömde vad som hänt och vem som gjorde det mot henne. Favoritscenen är mot slutet när Shosanna gör sig i ordning inför den stora hämnden på filmpremiären (ackompanjerad av David Bowies ”Cat People (Putting Out Fire”) och alla röda detaljer som rött läppstift och den röda klänningen vittnar om det blodbad som komma skall.

Calvin Candie 


Large 7e5df39218d4364a07fc56ed351b3366 calvin candie django unchained 28882 1920x1080

Skådespelare: Leonardo DiCaprio

Film: Django Unchained (2012)

Motivering: Filmen innehåller riktigt bra skådespel från första stund men det är mot slutet som vi får möta den listige, oberäknelige och obarmhärtige Calvin Candie, plantageägare på Candyville. Ett rasistiskt monster som värderar varje slav i dollar och till sin hjälp i en möjlig affärsuppgörelse med Django och Dr. Schultz har han trotjänarslaven Stephen (Samuel L. Jackson, mycket bra!) DiCaprio är lysande och minnesvärd som skurk! 

Jackie Brown 
Skådespelare: Pam Grier

Film: Jackie Brown (1997)

Motivering: Tarantino handplockade Pam Grier, stjärna och hjältinna i 70-talets grälla kriminalthrillers med svarta skådespelare i de ledande rollerna så kallade blaxploitaion-filmer, till huvudrollen Jackie Brown i filmen med samma namn. Grier har en enastående utstrålning och karisma och är verkligen trovärdig som den lågavlönade flygvärdinnan som tjänar extra på att smuggla pengar till Mexiko.

Aldo Raine 
Skådespelare: Brad Pitt

Film: Inglourious Basterds (2009)

Motivering: En roll och en skådespelarprestation som verkar dela folk i två läger men för mig är den skruvade Aldo Rane med Brad Pitts medvetna överspel underbar. Raines mål är att avliva så många nazister som möjligt och är en riktigt underhållande citatmaskin. Om man ska göra en film om något så hemskt som nazism och nazister ska man göra som Tarantino gjorde med ”Inglourious Basterds” och med karaktärer som Aldo Raine.

Vilka är dina favoriter och vilka namn saknar du på listan? 
| 17 januari 2016 18:00 |