SÉRIESERIES 2017

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

30 juni 2017 | 22:30

Publiken vill inte sluta applådera Felix Herngrens "Enkelstöten"

Sissela Kyle och Lotta Tejle fick gång på gång resa sig och ta emot applåderna från en entusiastisk publik. "Enkelstöten" blev absolut tv-festivalens höjdpunkt för mig.
Här i Fontainebleau har Felix Herngrens senaste serie "Enkelstöten" precis haft premiär och avslutat festivalen SérieSeries med bravur. Visningen av det första avsnittet bemöttes med gapskratt från alla nationaliteter och under eftertexterna ville publiken inte sluta applådera Lotta Tejle och Sissela Kyle, som gång på gång fick resa sig och ta emot jublet med stolta leenden och en vänskaplig puss.
 
Nyinspelningen av 80-talsserien förtjänar allt beröm. Den handlar om två kvinnor i femtioårsåldern som har fått nog efter att de trots sin höga kompetens och sitt långa yrkesliv i den offentliga sektorn ändå är underbetalda och hunsas runt av männen - för att inte tala om hur samhället ser dem som kasserade i den åldern. De bestämmer sig helt enkelt för att råna Sveriges sista kontantbank eftersom det ändå är de pengar de har förvägrats på grund av sitt kön.
 
 
Det blir helt enkelt förbaskat roligt, samtidigt som det är inspirerande och underbart att se mogna kvinnor ta för sig och vägra bli de gamla lågstatustanter som omvärlden vill göra dem till. Handlingen rör sig snabbt och det går inte en enda scen utan att man skrattar till eller blir djupt berörd av de emotionella motgångar de går igenom.
 
Deras dynamik fungerar utmärkt: Sisselas karaktär är mer tuff och bestämd medan Lottas är mer försiktig och känslosam. Det råder dock ingen tvekan om att det är krut i dessa "kärringar" och man vet att det här bara är början. Likt "Breaking Bad" vill man bara se hur deras egna moraliska gränser ruckas på allt mer.
 
Det här är en av de roligaste serier jag har sett på länge och Felix Herngrens regi går inte att ta miste på. Utan tvekan blir "Enkelstöten" festivalens höjdpunkt för mig och av alla visningar jag har varit på är det den som verkar gå hem mest hos den övriga publiken här. Det talas gott om svensk kvalitet bland fransmännen och som festivalens avslutande akt - och med ett sådant mottagande - kan man inte annat än känna sig stolt i champagneminglet på teatern i Fontainebleau.
 
"Enkelstöten" har premiär i höst på TV4. Se fram emot ett gott skratt i höstmörkret!
| 30 juni 2017 22:30 |