Film

Skribent

Patrik Jonsson

16 september 2013 | 19:01

Psykopaten Patrick Bateman till TV

Det bästa av allt är att det är kabel då det är FX, som möjligtvis fått mersmak av serieversioner av filmer efter mini-serieversionen av (kommande) "Fargo", som står bakom det hela!

Jag har ju snackat en hel del om det här på sistone, filmer som blir TV-serier alltså. Denna gång handlar det alltså om självaste "American Psycho", men serien kommer inte bygga så mycket på filmen utan mer (till 99%) på karaktären Patrick Bateman. Serien, som planeras bli en slags uppföljare till filmen, ska följa Patrick Bateman då han nu är i 50-årsåldern. Ja kunde den markbundna kanalen NBC göra en smått lysande serie om galningen Hannibal Lecter så lär väl en kabelkanal som FX fullständigt krossa med en serie om Patrick Bateman? Den som lever får se.

Huruvida vi får se Christian Bale återvända till rollen är nog en annan femma, han lär nog bli ersatt, men även detta fungerade ju med "Hannibal" där Mads Mikkelsen verkligen gav karaktären Lecter rättvisa. Ni som känner mig här inne vet att jag älskar mina små kära psykopater så detta är ju verkligen mumma för mig. Men vad tror, tänker och tycker ni andra, Psychopatrick Bateman på kabel-TV, kommer det att fungera?

Kan man få för mycket av Martin Scorsese? I think not! Här kommer några mycket trevliga nyheter: Scorsese är på gång med ytterligare en serie. Han har ju redan "Boardwalk Empire" och sedan två kommande serier (en serieversion av "Gangs of New York" och en historisk serie om rockmusik), nu kan vi även lägga till en serie om tyrannen King Leopold II. Med sig på detta projekt har Scorsese Harry Belafonte. Belafonte är nämligen en stor människorättskämpe och barbarierna som tog plats i Kongo i slutet av 1800-talet har påverkat honom stort.

King Leopold II var en extremt förmögen tillika belgisk monark som fick för sig att ge sig in i gummiutvinningen i Kongo. Trots att han anlände till urinvånarna där med stora och lovande löften om att få landet på fötter igen så utrotade han nästan hela befolkningen. Hans hemliga mål var nämligen att tömma landet på deras naturtillgångar och att utrota dess urinvånare. Leopold skaffade sig en privat armé av skoningslösa mördare som i sin tur tvingade (den överlevande) befolkningen att utvinna gummi från träden. Han förslavade stora massor och då de inte levde upp till hans förväntningar högg han av dem dess händer. Hans regim var ansvarig för miljoner och åter miljoner av döda kongoianer.

Detta låter ju nästan som någonting som Mel Gibson skulle kunna ta sig an, men va f-n, Scorsese är väl inte fy skam han heller. Är det bara jag som tycker att Scorseses projekt på TV-sidan nuförtiden känns mer lockande än de på filmsidan?

AMC har sagt det förr och nu säger de det igen; vi lägger ned "The Killing". Efter en mycket kritikerrosad tredje säsong bestämmer sig alltså nu AMC återigen för att lägga ned serien. Detta förstås mycket på grund av att tittarsiffrorna (1,5 miljoner) inte steg mycket under dess tredje säsong. Detta tycker jag att är mycket tråkiga nyheter då den tredje säsongen faktiskt var smått fantastisk och vi kan nog nästa år garanterat vänta oss prisregn över till exempel Peter Sarsgaard för hans insats. Nu är det bara att hoppas på att Netflix fortfarande är lika sugna på att köpa upp "The Killling" som de var sist då den "lades ned", kom igen nu Netflix!

En serie AMC dock inte tänker riktigt släppa är "Breaking Bad" då de i mitten av förra veckan gjorde det officiellt att de nu har börjat utveckla dess spin-off, den har mer eller mindre fått grönt ljus av kanalen. Jag har skrivit om denna förut, men för att påminna er alla ska alltså denna spin-off kretsa kring karaktären Saul Goodman och utspela sig innan händelserna i "Breaking Bad". Serien har till och med fått en arbetstitel; "Better Call Saul". Så här sa AMC själva i sitt pressmeddelande:

"AMC and Sony Pictures Television confirmed today that they have reached a licensing agreement for a spin-off of Vince Gilligan's landmark AMC/SPT series Breaking Bad. As conceived, the new series is based on the show's popular Saul Goodman character with the working title Better Call Saul. Plans call for Saul to be a one-hour prequel that will focus on the evolution of the popular Saul Goodman character before he ever became Walter White's lawyer."

Fox har äntligen gett klartecken till ett pilotavsnitt av serien "The Middle Man" vilken ska kretsa kring fejden mellan FBI-agenten Rudy MacAteer och den irländskamerikanska gangstern Mickey Flood i 1960-talets Boston. Glenn Gordon Caron ("Moonlightning" & "Medium") har skrivit manuset och det är alltså självaste Ben Affleck som kommer att tag sig an regin. Både Caron och Affleck ska även stå som seriens huvudproducenter. Den här håller vi ögonen på tycker jag.

Någon som har saknat de gamla stjärnorna Charles Grodin och Candice Bergen? Jag har, och nu får jag tillsammans med er som samtycker anledning att glädjas. De båda har nämligen tilldelats rollerna som Michael J. Foxs föräldrar i NBC:s kommande komediserie "The Michael J. Fox Show".

HBO-filmen "Mitt liv med Liberace", blev inte helt oväntat, en av de stora Emmy-vinnarna och det gick även jäkligt bra för "Boardwalk Empire". Här är en lista på alla vinnare, samt de nominerade.

Patrick Bateman, Martin Scorsese och Charles Grodin, inte en sådan pjåkig nyhetsvecka, synd bara att AMC skulle vara där och hugga en i ryggen med nedläggningen av "The Killing". Nåväl, you can't win 'em all...

Vi hörs igen på torsdag, adios!

| 16 september 2013 19:01 |