Serie

Skribent

Patrik Jonsson

14 mars 2013 | 21:45

Psycho alert!

På måndag gör Norman Bates återigen comeback och denna gång gör han det i en TV-serie, denna torsdag ska vi snacka om "Bates Motel"!

Alfred Hitchcocks rysare "Psycho" från 1960 har definitivt påverkat både filmer och serier i mångt och mycket genom årens lopp och ses numer som en självklar klassiker. Filmen har fått många uppföljare, tre stycken närmare bestämt och även en remake av filmen gjordes av Gus van Sant 1998. Ingen version har dock nått upp till originalets briljans och framgång, långt ifrån. Det finns dessutom en fristående (samt usel) TV-film från 1987 som heter just "Bates Motel" men det är inte den vi ska prata om nu. Vi ska däremot fokusera på den kommande TV-serien med samma titel.

Titeln må vara densamma som 1987 års TV-film, men vad det gäller TV-serien så är det denna gång ett helt annat upplägg. Serien kan vi kalla för en slags inspirerad prequel då den ska utspela sig under den tid då Norman Bates var i 20-års åldern och då hans mor Norma fortfarande var vid liv. Man har dock ändrat tidsperioden och flyttat fram den från 60-talet (eller från 30/40-talet då Norman Bates annars, i kontrast till originalfilmen, borde ha varit ung) till nutid. Ifall detta är ett smart drag eller inte återstår att se, själv blev jag något skeptisk till denna ändring då jag först hörde talas om den.

Fokusen i serien kommer främst att ligga på det förmodligen rätt så annorlunda, för att inte säga störda, förhållandet mellan den unge Bates och hans mor Norma. Detta har jag dock inga invändningar mot, det kan nog berättas rätt mycket intressanta historier kring just detta förhållandet och dessutom har de aldrig fördjupat sig i det här någon gång tidigare vad det gäller Bates och "Psycho".

I rollen som just Norman Bates kommer vi att få se Freddie Highmore som tidigare medverkat i filmer som "Finding Neverland", "August Rush" samt "The Spiderwick Cronicles" och i rollen som hans mor Norma hittar vi Vera Farmiga från bland annat "Orphan" och "The Departed".

"Bates Motel" är skapad av Anthony Cipriano som är relativt färsk i sammanhanget, han har dock skrivit en del avsnitt till mindre kända serier som "SK8" och "The Jersey". Som huvudproducent och manusförfattare står däremot en något mer erfaren herre; nämligen Carlton Cuse. Cuse är en mycket prisbelönt manusförfattare och producent, bland hans mest hyllade meriter finns "Lost", "Martial Law", "Crime Story", "Friday Night Lights" samt "Nash Bridges". Han har även varit med och utvecklat filmer som "Leathal Weapon 2 & 3" samt "Indiana Jones and the Last Crusade".

"Bates Motel" kommer att sändas på kabelkanalen A&E med start nu på måndag den 18:e mars. A&E är en kanal som tidigare inte gjort några riktigt stora serier utan mer satsat på miniserier som till exempel förra årets "Coma". De har dock kommit mer på allvar den senaste tiden med serier som "The Glades" och den småmysiga samt "moderna" västernserien "Longmire". A&E skippade helt i att spela in ett pilotavsnitt till "Bates Motel", istället valde de att ge fullt förtroende till en hel säsong på tio avsnitt i ett svep.

Mitt egna intresse av serien var länge ganska så svalt, förhoppningarna steg dock en aning då jag hörde att Carlton Cuse, en favorit, hade hoppat ombord. När jag sedan såg A&E:s färdiga trailer så måste jag säga att jag blev riktigt positiv överraskad. Nu vet jag att man inte kan döma varken en film, eller än mindre en serie, utifrån endast en trailer, men man kan ändå ana åt vilket håll produktionen ifråga lutar. Detta kan verkligen bli något och nu är det bara att hoppas på att den levererar.

Va, trailern? Jamen självklart, varsågoda och döm själva:

| 14 mars 2013 21:45 |