PODCAST

Skribent

Fabian Nordlander

19 mars 2015 | 17:30

Problemen med "Sagan om Ringen"-universumet

Det är snart 15 år sedan vi för första gången fick se J.R.R. Tolkiens Midgård med egna ögon, samt snart kommer den sista Hobbit-filmen ut på Blu-Ray och DVD. Men vad är arvet som Peter Jackson lämnar efter sig?
Världens mest lästa bokserie har nu blivit en av de mest sedda filmserierna. Så vad ser vi nu när vi tittar tillbaka? Vi ser absolut en fantastisk saga som fångats allas fantasi, en välgjord epic som kommer eka i generationer.  Men om vi ska gräva lite djupare, vad ser vi då? En ostadig grund skulle jag säga. Tolkien pratade om att han ville etablera en värld som sedan flera författare kunde fortsätta berätta historier i. Detta hände dock aldrig. Men vi fick filmerna som i sin tur tog stora friheter med storyn.

Men kommer vi kunna om några år se ett större universum likt det Disney nu gör med "Star Wars"? Osäkert. I en värld med lite diversitet, kvinnor och för många nödlösningar tillgängliga som örnar och spökarméer blir det svårt. Många av de lösningar som äger rum i filmerna och böckerna är där på grund av en författare som inte riktigt visste vad slutet skulle bli eller hur man kom dit. Därav många snabblösningar som absolut hjälpte problemen, men som samtidigt förgiftade eventuella framtida problem. Behöver du slåss mot ondska någonstans? Beställ en örn. Behöver du en odödlig armé? Muta spöken. 

Vi såg många av dessa problem dyka upp i "Hobbit", där såg vi hur narrativet krackelerade. Vi hade sett lösningarna tidigare och fick väldigt lite nytt för att liva upp denna franchise.Vi alla älskar "Sagan om ringen", inget tvivel. Men man vill dock älska den mer. Men troligtvis har vi lämnat den för gott med en bitter eftersmak. 

Men man kan alltid gräva i det lilla man fick. Det gör vi i veckans avsnitt av Nörden & Jag. Det blir Tolkien-snack på hög nivå, film och bok-genomgång, problemanalys och massa replikspottande. Haka med i diskussionen och lyssna, ni kanske har bättre svar!

Lyssna på avsnittet nedan (eller öppna i nytt fönster):


| 19 mars 2015 17:30 |