Film

Skribent

Alexander Kardelo

8 mars 2022 | 18:05

Personliga minnen inspirerade Pixars nya familjefilm ”Röd”

Långfilmsdebuterande Domee Shi berättar om hur hennes egna uppväxt kom att bli animerad fantasyfilm, och hur det känns att vara bland de första kvinnliga regissörerna hos Pixar.
På fredag blir det streamingpremiär för animerade ”Röd” (”Turning Red”), den senaste familjefilmen från Pixar. Och likt deras senaste, ”Själen” och ”Luca”, handlar det om en mycket personlig berättelse för regissören. I detta fall heter hon Domee Shi och vann en Oscar 2018 för Pixar-kortfilmen ”Bao”, även den inspirerad av hennes asiatiska uppväxt och kultur.
 
I ”Röd” möter vi flickan Mei Lee som i tid och otid förvandlas till en stor röd panda. Det är filmskaparnas lekfulla sätt att avdramatisera teman som puberteten och allt det nya som händer, både med kroppen och relationer till nära och kära, när man går in i tonåren. 
 
- Idén bakom ”Röd” kommer från mitt egna liv och min uppväxt som kinesisk-kanadensk under tidiga 00-talet. Jag var en töntig, oförskämd, nördig tjej som trodde att hon hade allting under kontroll, hon var mammas lilla flicka… och plötsligt - boom! Puberteten slog till. Jag var större, hårigare, hungrig hela tiden. Jag var ett hormonmonster och jag bråkade med min mamma var och varannan dag, berättar Domee Shi.
 
- Inför den här filmen fick jag en chans att återbesöka den tiden, tillsammans med Julia, och förstå och fördjupa mig i vad som egentligen pågick. 
 
 
Manusförfattaren Julia Cho fick också möjligheten att blanda in mycket av sina egna barndomsminnen in i filmen. Bland annat blev relationerna med deras respektive mammor en viktig del av filmen:
 
- Vi uppmanade alltid varandra att ta med mer egna erfarenheter. Och det var något som Domee och jag fann att vi hade gemensamt ganska tidigt, att vi båda är väldigt nära våra mammor. Vi var så tajta när vi växte upp. Det handlar egentligen inte bara om kulturen, utan att vi personligen hade utvecklat så starka band till två starka kvinnor. 
 
- För oss blev det en berättelse om förvandlingen från en flicka vars mamma är hela hennes värld, till en ung kvinna som försöker lära sig att bli självständig, och hur läskigt det kan bli. Filmen är som ett kärleksbrev till mammor, säger Julia Cho.
 
- Och hela den galenskapen, tillägger Domee.
 
Large 8cae98cedf1a6ccaadd224496bd8eef1 red4
 
Under en pressdag för filmen fick vi också lära oss att filmskaparna beskriver animationsstilen som ”chunky cute”. Tänk Pixars gulliga figurer - men med animeinfluenser. 
 
- Det myntades av vår produktionsdesigner Rona Liu. Hon är också kinesisk-amerikansk. Och vi älskar helt enkelt ”chunky cute”-estetiken. Vi såg det i ”Bao” och ville utforska det igen i en långfilm. För det kändes som den perfekta stilen för den här berättelsen om en flicka, och visa hur världen ser ut genom hennes ögon, berättar Domee Shi.
 
Regissören är själv ett stort fan av anime, och älskade att se sin vision växa fram:
 
- Jag är så stolt över filmen och speciellt hur den ser ut. Alla i teamet var helt ombord på att försöka få till den här öst-möter-väst-hybriden, anime-möter-Pixar, och alla ville lära sig. Det var inte alla som visste vad Sailor Moon-ögon var eller varför hon läcker svett när hon försöker dölja dagboken från sin mamma. Men det var det roliga, att kunna ge dem en snabbkurs i allt det där som jag själv älskade när jag växte upp. 
 
 
”Röd” är Pixars första film där en ensam kvinnlig regissör tar rodret (även om "Modig" hade en kvinnlig medregissör), och med bara kvinnor i de ledande rollerna bakom kulisserna. Domee Shi får frågan om vilka råd hon skulle vilja ge till andra kvinnliga filmskapare. 
 
- För mig var det värdefullt att hitta mitt stödsystem hos Pixar. Det hjälpte mig bygga självförtroende som regissör. När jag först började på Pixar var vi fyra eller fem kvinnor på story-avdelningen, där 30 eller 40 personer arbetade. Men vi började luncha tillsammans och dela med oss av våra historier. En gång pratade vi om våra mål och då sa jag: ”Jag vill regissera”. Sen skämdes jag direkt. Men nej, bara att få ut det och få känna stödet, det gör att man känner sig mindre ensam insåg jag.
 
- Som kvinna och färgad i den här branschen är det viktigt att hitta likasinnade, hitta allierade som hjälper en kämpa och hitta en väg i branschen. Så det var ett stort ögonblick för mig.
 
 
”Röd” släpps på Disney+ fredagen 11 mars.
| 8 mars 2022 18:05 |