Film

Skribent

MovieZine

8 november 2019 | 09:30

President Trump rör upp känslor i animerad barnfilm

Bioaktuella "Drottningens corgi" får skäll av kritikerna.
I den animerade "Drottningens corgi" (premiär idag) får publiken besöka det brittiska kungahuset och hundtokiga Drottning Elizabeth II. Filmen har dock blivit omtalad för en annan karaktär, nämligen Donald Trump som dyker upp i animerad version. Med sig har han hustrun Melania och hennes egna corgi, Mitzi.

Men USA:s president verkar komma med lika olämpliga kommentarer på film som i verkligheten. Han grabbar tag i drottningen för en selfie, och uppmanar sin egna hund att "grab some puppy" - alltså para sig med drottningens hund... Smaklösa referenser till sexuella anspelningar passar sig inte i en barnfilm, var flera recensenter snabba att påpeka:

"Det fnissiga nidporträttet av Donald Trump är lika grovhugget som presidentens egna tweets", skriver Mårten Blomkvist i DN.

"En genuint obekväm upplevelse (...) Även om flera av de mest opassande ingredienserna tack och lov lär flyga över huvudet på många barn", tycker Karolina Fjellborg i Aftonbladet.
 
 
Amerikanska kritiker har inte heller varit nådiga, och "Drottningens corgi" har det lägsta möjliga snittet på Rotten Tomatoes.

Regissören Ben Stassen verkar dock ta kritiken med ro. Tillfrågad av brittiska Metro om Trumps repliker kan vara opassande, svarade han:

- Vi frågade oss samma sak, så vi testade scenen tidigt med några amerikanska barn. Inga av dem förstod referensen till Trumps sexistiska kommentar. Men alla vuxna gjorde det. Repliken kanske är smaklös (jag personligen tycker den är kul...) men den är verkligen inte opassande för barn för de vet inte var den kommer ifrån.
 
 
"Drottningens corgi" har biopremiär idag.
| 8 november 2019 09:30 |