Sponsrat

Skribent

Jonatan Blomberg

15 januari 2019 | 23:30

Premiären av nya "True Detective"-säsongen bådar riktigt gott

I den andra av åtta artiklar om den nya "True Detective"-säsongen, tar vi oss en spoilertät titt på de två premiäravsnitten.
Under gårdagen skrev jag en första spoilerfri text om den nya "True Detective"-säsongens utredning, samt de fyra största karaktärerna. Idag tänkte jag att vi skulle försöka summera de mest intressanta delarna ur seriens två första avsnitt, utan att behöva vara vaga på grund av allmän spoilerkänslighet. Läs med andra ord vidare på egen risk, om du inte är helt i fas ännu.
 
Säsongens två första avsnitt "The Great War and Modern Memory" och "Kiss Tomorrow Goodbye" var båda regisserade av Jeremy Saulnier, regissören bakom filmer som "Blue Ruin", "Hold the Dark" och "Green Room". Det råder ingen tvekan om att han har lyckats få till stämningen ordentligt (precis som Cary Fukunaga i seriens första säsong), givetvis med hjälp av Nic Pizzolattos manus. 
 
Vår berättelse utspelar sig under tre tidslinjer. 1980, i direkt anslutning till barnens försvinnande, 1990 när det visar sig att dottern kan ha överlevt sin kidnappning samt 2015 - när en åldrad Hays börjat förlora sina minnen, men efter att en dokumentärserie (fyndigt nog kallad "True Criminals") intervjuar honom tycks något väckas till liv där inne. En sista gnista, där fallet han burit med sig under de senaste 35 åren ändå måste hinna få sitt slut - innan han har tynat bort helt.
 
 
Det känns som att det är viktigt att påpeka att 2015-versionen av Hays, är en väldigt opålitlig berättare för oss tittare. Som dessutom guidas av vad hans egen fru har skrivit i sin bok, där det troligtvis kan vara svårt att särskilja fakta från fiktion. Det skulle exempelvis inte förvåna mig om han redan vet vad det egentligen var som hände med barnen den där kvällen, men att sanningen var för mörk och att han låtit sig själv glömma det.
 
Redan i det första avsnittet får vi se hur sonen hittas död, av Hays som använde sina spårarkunskaper från tiden i Vietnamn för att hitta pojken. Någon hade, kort efter barnens försvinnande, tagit sig tiden att arrangera pojkens kropp på ett sätt som gjorde att han såg ut som att han bad en stilla bön. För att sedan lämna honom där. Men av allt att dömma tycks Purcell-dottern ha överlevt natten, kanske till och med hela vägen fram till 1990 - och vår mellersta tidslinje.
 
 
Med tanke på hur Hays och West "förhör" pedofilen där 1980, som visserligen visar sig vara ett spår som inte leder till något gällande Purcell-fallet, tyder det ändå på att de har en mycket låg tröskel för personer som på något sätt skadar barn. Frågan är vad de kan tänkas ha gjort med den person som mördade ett barn och rövade bort ett annat - om det nu var så det gick till. 
 
För vi får trots allt nästan utgå ifrån att något mer hemskt måste ha hänt under 1990-tidslinjen. Om dottern hade hittats vid liv då, borde det nämligen inte finnas någon anledning för en dokumentärfilmare att fråga Hays om händelserna så många år senare. Varför inte bara prata direkt med Purcell-dottern. Faktumet att Hays även har problem att minnas saker angående sin egen dotter kan också komma att bli ett intressant sidospår framöver.
 
 
Vad har ni för teorier om säsongen hittills? Kommentera gärna nedan!
| 15 januari 2019 23:30 |