Serie

Skribent

Fredrik Adolvsson

28 mars 2024 | 09:15

Nu på Netflix: Storslagen naturlyrik med många känslor i nya "Ronja Rövardotter"

Svensk media ger den uppdaterade versionen av Astrid Lindgens saga klart godkänt. Här har vi samlat några recensioner.
Vissa klassiker ska man bara inte röra, brukar det heta, och Tage Danielssons fina 80-talsversion av Astrid Lindgrens "Ronja Rövardotter" nämns ofta som en av dem.
 
Trots valde svenska streamingtjänsten Viaplay att producera en ny serie baserad på romanen. När nya "Ronja Rövardotter" nu har premiär på Netflix, dit den såldes efter Viaplays ekonomiska problem, ser det ändå ut att ha varit en bra idé.
 
Här på MovieZine gav Katarina Emgård första säsongen 4 av 5: "Astrid Lindgrens älskade ”Ronja” har blivit tv-serie med det långa formatets alla för- och nackdelar. Förtrollande vacker naturromantik med svepande scener över forsande älvar och mossklädda skogsmarker konkurrerar nu med en spretigare berättelse och fler, om än mer komplexa, karaktärsporträtt."
 
Men vad säger övrig svensk media, då? Jo, i stort håller de med. 
 
DN (4 av 5): "Påkostad och medeltidsmörk, men också samtida när det gäller språk och specialeffekter. Ett välspelat äventyr med en storm av känslor. Kärlek och vänskap, hat och hämndlystnad mot en svindlande vacker naturlyrisk fond. Första delen ger mersmak."
 
GP (4 av 5): "Det hade kunnat bli ett magplask. Men nya tv-serien om Ronja Rövardotter är snygg och spännande, välgjord och lagom läskig."
 
Aftonbladet (3 av 5): "Nya ”Ronja Rövardotter” blandar storslagen naturlyrik med lite lagom mörk och skrämmande familjefantasy. Skådespeleriet och det visuella håller hög klass, men originalhistorien har behövts byggas ut, och all utfyllnad är inte bra utfyllnad."
 
Ljud & Bild (5 av 6): "Utan att tveka delar vi ut en Särskild rekommendation och 5 starka stjärnor till en serie som imponerar, underhåller och kommer att fortsätta att fascinera unga och gamla barnasinnen."
 
Gamereactor (6 av 10): "Ronja 2024 känns som en fullstor, svindyr, internationell satsning snarare än det folklustspel som originalfilmen (från 1984) ter sig som. Det är också enkelt för mig att se förtjusningen i mina barns ögon när vi kikat igenom de sex avsnitt som nu släpps, eftersom detta i grunden är en minnesvärd och spännande saga om att växa upp, om att gå sin egen väg."
 
Första säsongen av "Ronja Rövardotter" finns nu tillgänglig för streaming på Netflix.
 
 

Läs också: Borgmästare och legoknektar: Lär känna de nya karaktärerna i ”Ronja Rövardotter”

 
| 28 mars 2024 09:15 |