Serie

Skribent

Patrik Jonsson

20 juni 2013 | 20:01

Premiär för "Under the Dome"

Det har gått några månader nu sedan vi fick höra att Steven Spielberg och Stephen King skulle göra en TV-serie tillsammans, på måndag (24/6) är den äntligen här!

"Under the Dome" baseras alltså på romanen av Stephen King med samma namn och kretsar kortfattat kring småstaden Chester's Mill i Maine som plötsligt drabbas av en jätteliknande tillika oförklarlig och osynlig barriär/kupol/"bubbla" (kalla det för vad ni vill) vilken i sin tur isolerar staden och dess invånare från resten av världen.

Självklart sprider sig paniken i staden och det tar inte lång tid förrän påfrestningen av själva kupolen gör att människorna där börjar visa sin värsta sidor.

Dessutom är elen bruten vilket får invånarna att lägga sina förhoppningar på bränsleförråden med propan för att kunna hålla generatorerna igång så maten inte ruttnar. Avgaser kan inte tränga ut och temperaturen höjs ideligen. Detta är dock endast "små bagateller" i periferin, staden styrs nämligen med järnhand av den egocentriske viceborgmästaren Big Jim Rennie vilken utnyttjar situationen till sin egen fördel och utnämner ett gäng nya poliser som lyder hans minsta vink. Rennies storhetsvansinne får förödande konsekvenser då han försöker bevaka sin dolda verksamhet; en amfetaminfabrik.

Romanen "Under the Dome" ("Under Kupolen") är på över 1100 sidor och tillhör avdelningen tegelstenar vad det gäller Stephen King. Här finns definitivt material att hämta till mer än en säsong om man så vill. Det har sagts att serien inte ska följa boken slaviskt, en del karaktärer och händelseförlopp ska ha ändrats för att passa TV-formatet bättre, både King och Spielberg har dock försäkrat alla fans om att inga grundtankar eller större avgörande skeenden ska ha ändrats.

Själva slutet (som är rätt så omdiskuterat bland läsarna av boken) återstår det dock att se hur det blir med. Ifall serien får en andra säsong så antar jag att vissa ändringar kommer att ske, detta är dock endast mina egna spekulationer.

CBS är kanalen som kommer att sända serien vars första säsong består av tretton avsnitt och detta blir deras första följetångsserie på år och dag så det ska bli intressant att se ifall även procedural-kungen bland kanaler kan rå på en serie med detta upplägg. Både Stephen King och Steven Spielberg står som seriens huvudproducenter. Brian K. Vaughan ("Lost") har skrivit och utvecklat serien med Kings bok som grund och den danske regissören Niels Arden Oplev ("Män Som Hatar Kvinnor") står för regin av pilotavsnittet. I rollerna finns bland annat Dean Norris, Mike Vogel, Britt Robertson och Colin Ford.

Här har ni en trailer:

Så vad tror ni, kan denna upp och nedvända fiskskål bli något att följa nu under sommaren eller floppar den likt en inställd semester?

"Under the Dome" visas på Kanal 5 i höst.

| 20 juni 2013 20:01 |