Serie

Skribent

Jonna Vanhatalo

17 oktober 2018 | 09:00

Premiär för "Sthlm Rekviem": Mord och inga visor i en dyster huvudstad

Ikväll är det äntligen dags för C Mores nya kriminalserie ”Sthlm Rekviem” att ha premiär på TV4. Serien baseras på Kristina Ohlssons romanserie om kriminologen Fredrika Bergman och manuset är skrivet av Jörgen Hjerdt och Pauline Wolff. För regin står Karin Fahlén och Lisa Ohlin.
Fredrika Bergman blir efter en bilolycka rekryterad av Stockholms mordrotel. Hon är inte särskilt välkommen bland sina kollegor, men visar snabbt att hon kan tillföra något till utredningarna som tvingar resterande avdelning att se på saker med nya ögon.

I huvudrollen som Bergman ser vi Liv Mjönes, medan Jonas Karlsson och Alexej Manvelov spelar poliserna Alex Recht och Peder Rydh.

Serien utspelas i ett ganska kallt och dystert Stockholm, som inte känns mindre kyligt när första kriminalgåtan med barnarov presenteras. Jag har hunnit se de första två avsnitten som skildrar en ruskigt otäck, men skrämmande verklig våldsvardag. Plötsligt är det oändligt avlägset till den långa heta sommaren vi har bakom oss och jag fryser på riktigt in i märgen.
 
 
Karin Fahlén visade i sin långfilmsdebut ”Stockholm Stories” upp en liknande huvudstad, med frost inte bara på gatorna utan också mellan människor. 
Mycket av miljöerna och stämningen påminner om ”The Killing” med Mireille Enos och Joel Kinnaman, och jag gillar den besvärande kylan som ligger som en stickig blöt filt över tillvaron och ger en perfekt grogrund för våldsdåd av diverse grymma slag. 


Alla skådespelare känns otroligt trovärdiga i sina komplexa karaktärer och de ges tid att växa i bakgrunden, så att vi redan efter första avsnittet är på god väg att lära känna dem. 

 
Bergman i Mjönes övertygande gestaltning är en försynt kvinna i en mansdominerad värld med svårigheter att inte bara passa in i sitt yrke utan även i vardagens normer. Hennes längtan efter sammanhang och större mening ges tidigt utrymme och jag tycker om den nyanserade bilden som målas fram under ytan. 
Också hennes två manliga kollegor verkar uppleva en liknande vilsenhet, skildrat från en annan vinkel. Jag ömmar därför även för Karlssons något tafatte, men älskvärde Recht och Manvelovs burdust ömsinte Rydh, och vill veta mer om samtliga.
 
 
”Sthlm Rekviem” är en mörk kriminalserie på 10 mer eller mindre fristående avsnitt, som garanterat kommer leverera både rysningar och spänning i höst. Missa inte!
| 17 oktober 2018 09:00 |