Film

Skribent

MovieZine

31 mars 2022 | 09:30

Premiär för ny svensk podcast om filmskapande

Filmregissörsbröderna André & Vito Gogola står bakom en ny podcast om filmskapande: ”Vi ser det som en podd av filmskapare, för filmskapare… och alla andra som är intresserade”.
Bröderna André och Vito Gogola är från Sollentuna norr om Stockholm och inledde sin regibana med "Grabbar som bryter", en kortfilm om ungdomar bosatta på Malmvägen i Sollentuna. Filmen omnämndes i både Nyhetsmorgon och TV4 Nyheterna, och sedan dess har de gjort kortfilmerna "Ren" och "Borders", studerat film i Los Angeles och släppt sketchen "Tenet: Uber" där Vito klippts in i Christopher Nolans film "Tenet" med hjälp av specialeffekter. 
 
Nu är de aktuella med en filmpodd med fokus på filmskapande: Gogola Podcast.
 
- När vi ser film brukar vi mer eller mindre omedvetet analysera dem högt för varandra. Ibland pratar vi för mycket när vi ser en film, haha, säger Vito Gogola. Vi tyckte det vore kul att släppa in andra i det samtalet med hjälp av en podcast.
 
 
I det första avsnittet analyseras specialeffekterna i Quentin Tarantinos "Once Upon a Time in Hollywood", bland annat en scen där Steve McQueen bytts ut mot Leonardo DiCaprio i filmen "Den stora flykten" från 1963. Möjliga ämnen för framtida avsnitt är deras topp 10 favoritfilmer, topp 10 favoritkalkonfilmer och att analysera kända regissörers hela filmografier. Samtalsämnen kommer att vara alltifrån tekniska detaljer såsom kameraobjektiv till vilka filmer från barndomen som inspirerat dem. 
 
- Jag är av åsikten att de flesta någon gång funderat på hur det vore att göra en egen film och det är ur den utgångspunkten vi vill göra podden.
 
 
Även om podden är svensk pratar bröderna engelska för att öppna upp för en större publik. 
 
- Vi vill ha så få barriärer som möjligt, både så att vi som regissörer kan nå ut längre men också så att fler kan engagera sig i våra diskussioner, säger de i ett pressmeddelande.
| 31 mars 2022 09:30 |