Skribent

MovieZine.se

3 januari 2014 | 17:01

Premiär för MovieZines fredagspanel!

Blev rätt filmer Guldbaggenominerade, och är crowdfunding bara en fluga? Kom in och diskutera veckans stora filmnyheter med oss!

Till premiärveckan är det Alexander Dunerfors och Mats Karlsson som kommenterar på senaste tidens snackisar. Special guest: Emma Borneland, MovieZines praktikant som idag gör sin sista dag hos oss. 

Guldbaggenomineringarna har släppts. Vad var den största överraskningen?

Alexander: Anna Odells nominering till Bästa skådespelerska var överraskande. Jag älskar "Återträffen" och hon förtjänar sina andra nomineringar. Men det är ett minst sagt intressant val att hylla någon som spelar sig själv, för att hon gör det så bra. Alicia Vikander hade förtjänat den platsen. I övrigt rätt val så gott som hela vägen, kul att "Känn ingen sorg" fått så pass många.

Mats: Att Peter Nordahl fick en nominering för bästa originalmusik ("Monica Z"). Även om han skrev 80 procent av musiken själv, känns det ändå märkligt.

Emma: Det var väl egentligen inga stora överraskningar i nomineringarna. Jag hade nog trott att "Mig äger ingen" skulle få fler än en nominering, även om den inte har mottagits med buller och bång som till exempel "Monica Z" och "Känn ingen sorg". Jag tillhör för övrigt en av de som inte tyckte att "Känn ingen sorg" var så otroligt fantastisk, så jag hade gärna sett att fler filmer figurerade bland nomineringarna än att samma filmer får många nomineringar.

Svenska "Kung Fury" gör succé på Kickstarter och crowdfundade "Veronica Mars" har släppt sin första trailer. Har filmfinansiering med hjälp av fansen bara börjat, eller är det bara en fluga?

Alexander: Det har varit ett spännande experiment senaste åren, som nu börjar ge utslag. "Iron Sky" var tidiga, nu kommer fler filmer, och först under 2014 får vi se om tittarna känner sig nöjda med vad de fått för pengarna. "Veronica Mars" är den bredaste titeln framöver, den kan bana väg för fler eller också bromsa trenden. Jag har själv nyss skänkt 25 dollar till dokumentären om Roger Ebert, kan tänka mig att göra det igen för rätt film..

Mats: Det är först när man får se det färdiga resultatet man kan säga om det har nån framtid. Har dock en viss farhåga att det kan gå överstyr. Det är tänkt för de som inte har någon möjlighet att få sina projekt finansierade, och inte när Zach Braff och Rob Thomas drar nytta av folks generositet.

Emma: Förhoppningsvis kvar för att stanna, som ett alternativ till annan finansiering. Åtminstone för att ge debutanter en chans att visa upp sig. Jag menar, jag ger till exempel hellre några hundralappar till ett projekt jag tror på, än ser filmer fullspäckade med produktplacering till höger och vänster, eller vad nu alternativen må vara. Jag gav själv en liten summa till "Veronica Mars", och även om jag inte är något superfan har det varit roligt att följa med i processen. Fast jag upptäckte i veckan till min besvikelse att de skickat min perk till min gamla adress...

Många har summerat filmåret de senaste veckorna, men vilka filmer kommer vi att hitta på "bäst 2014"-listorna nästa vinter?

Alexander: Förhoppningsvis kommer "Her" bli en stor favorit hos många, en fullkomligt underbar liten kärlekshistoria. Längre fram i år har jag stora förväntningar på Finchers "Gone Girl" och Nolans "Interstellar". Men se stora snackisarna har vi nog inte hört talas om än, se bara på "Philomena" eller "Prisoners" som kom nästan från ingenstans och knockade alla. Filmåret 2014 har nog många överraskningar kvar.

Mats: Alltid tufft att utse filmerna som man inte själv har sett än. Med kniven mot strupen tror jag och hoppas att Paul Thomas Anderson, Mikael Marcimain, Brad Bird och David Fincher kommer att lyckas. Så "Her" (den enda som jag har sett), "Inherent Vice", "Gentlemen", "Tomorrowland", "Gone Girl" kommer att finnas med på många listor när året är slut.

Emma: Jag hoppas stenhårt på att "The Fault in Our Stars" är så pass bra att den tar sig in på topplistorna. Samma sak med "The Grand Budapest Hotel", den vill jag ska vara bra. "The Wolf of Wall Street" har väl listpotential, men det faktum att den har premiär så tidigt på året talar väl emot att den ska bli ihågkommen på topplistorna i slutet av året. "Nymphomaniac" känns väl också tämligen given, även om den också kan gå samma öde till mötes.

Vilken film ska man se i helgen?

Alexander: För mig blir det "Breaking Bad" på Netflix hela helgen, nu när de sista avsnitten äntligen är ute. Försöker också hinna med "The East" med Alexander Skarsgård, som fått svensk VOD-premiär.

Mats: Blev väldigt glatt överraskad av "Mitt liv med Liberace", Steven Soderberghs sista (?) film som dessvärre kallnade efter hyllningarna i Cannes. Var är filmens alla nomineringar?

Emma: Bra fråga. Själv ska jag äntligen se "Hundraåringen", och har även tänkt försöka komma ikapp med några av förra årets "måste se"-filmer. På den listan står "Jakten" högst. Har man mindre barn är "Emil och Ida i Lönneberga" ett fint alternativ på bio, den är mysig och snäll.

| 3 januari 2014 17:01 |