Serie

Skribent

Patrik Jonsson

17 juli 2014 | 18:00

Premiär för Michael Bays högljudda havsaction

Serien heter "The Last Ship" och kanalen heter TNT. Det första avsnittet visas nu på söndag den 20:e juli. Nu tänker säkerligen många av er att serien ju redan haft premiär och det stämmer, i USA. Nu snackar jag dock om det svenska TNT, vi kallar det hela helt enkelt för den svenska premiären så slipper det bli något missförstånd.
Vad är nu detta för serie undrar kanske ni? Då svarar jag att den är en slags actionserie placerad ute till havs där bakgrundsstoryn präglas av ett globalt och förödande virus. 

Så tänk er krigsfartyg, attackhelikoptrar, stora hav, explosioner, labb, gummidräkter, virus, militärer, flaggor, "rörande" tal, eldstrider och så kryddar ni det hela med en touch av Michael Bay, då kommer ni nämligen ganska nära. Nu har jag visserligen endast sett pilotavsnittet, de lyckades dock trots detta trycka med allt det ovannämnda och lite till. Imponerande? Njä, snarare spretigt, ojämnt och ofokuserat. Det brukar ju bli så då man prompt ska ha med precis allt i ett pilotavsnitt. Som om man inte litade på att affischnamnet, tillika huvudproducenten, Michael Bay skulle räcka med att sälja in serien? Det fattades liksom bara några stora robotar...

Nu är jag visserligen inte någon älskare av Michael Bay, tvärtom är jag jäkligt trött på honom. På 90-talet tyckte jag dock att han lyckades sno ihop några rätt härliga actionrökare, nu har han dock mest gått och blivit löjlig. Jag vet dock att väldigt många gillar honom och hans filmer är onekligen populära. Vad än jag tycker, muttrar och säger. Så visst tusan är Michael Bay ett stort affischnamn, det råder det ingen tvivel om. "The Last Ship" tillhör dock inte några mer imponerande produktioner från hans CV. Visst är man väl sedan länge van vid hans eviga flaggviftande, "tårdrypande" tal (oftast hållna av militärer) och uppenbara fetischer för den amerikanska militären, flottan etc. I "The Last Ship" tar han dock det hela till ännu högre nivåer, det blev stundtals nästintill outhärdligt för min egen del.

Skådespelarinsatserna var heller inget att lätta ankar för, Rhona Mitra skötte väl sig helt okej, men skådisar som Adam Baldwin och Eric Dane var förvånansvärt svaga. Det fanns liksom ingen kemi och även ifall serien till synes inte innehåller några robotar kan åtminstone dialogerna kallas för just robotliknande. Ska man föra över något till pluskontot får jag väl ge med mig och säga att själva produktionen var hyggligt snygg. Pangpang bjuds det på, explosioner självklart och även en del eld och luftstrider. Detta räcker dock inte till då själva huvudberättelsen inte engagerar speciellt och då det finns så pass många stora brister i resten av produktionen. Självklart kan serien rycka upp sig framöver, detta är dock dessvärre ingenting jag personligen tror.

Nu kanske stora Michael Bay-fans uppfattar den här serien helt olikt mig så ni som verkligen diggar honom ska nog ändå ge serien en chans. Detta är helt enkelt inte min grej, det erkänner jag och jag vill gärna inte skrämma iväg eder alla då jag kan tänka mig att det finns en hel del av er som gillar att simma i just dessa vatten mer än vad jag gör. Ty i detta fallet är jag nämligen en landkrabba. Jag vill inte borda det här fartyget något mer, hon läcker som ett såll.

Stora delar av USA verkar dock inte hålla med mig, inte ifall man ska ta hänsyn till seriens tittarsiffror vilka onekligen har imponerat. Med detta sagt kan ni nog alla bereda er på en andra säsong, ska nog mycket till (ett enormt tittarras) ifall inte denna förnyas. Detta kan vi väl också kasta över till pluskontot då, det är ju alltid positivt att en serie har en ljus framtid innan man sätter sig ned och tittar på den. Nu utlovar jag alltså inte en andra säsong till hundra procent, men nu vet ni i alla fall dess utsikter.

Lite mer om själva handlingen ska ni väl också bjudas på. "The Last Ship" utspelar sig alltså kring sviterna efter att en global pandemi slagit ut. Ett virus som gjort att över femtio procent av världens befolkning endera sjuknat in eller helt sonika dött. En besättning på strax över 200 män och kvinnor befinner sig dock ombord på ett obesmittat krigsfartyg. Bland dessa män och kvinnor finns bland annat Dr. Rachel Scott (Rhona Mitra), samt hennes team, som forskar i just detta virus. Ett uppdrag som resten av besättningen tidigare varit helt ovetande om. Det ena leder så klart till det andra och innan det är färdigt står det klart att besättningen på detta fartyg kan vara mänsklighetens enda hopp till överlevnad.

Här har ni en trailer:


"The Last Ship" är, som ni förmodligen redan uppfattat, alltså ingen höjdarserie i mina ögon, men ni Michael Bay-fans ska nog ändå ge den en chans! Själv håller jag fortfarande smått fantastiska "Southland" som TNT:s bästa serie och jag hoppas att deras kommande "Legends" med Sean Bean ska passa mig mer i smaken.
| 17 juli 2014 18:00 |