Serie

Skribent

Alexander Kardelo

7 december 2017 | 15:00

Premiär för ”Knightfall” på HBO Nordic

MovieZine pratar med seriens producent Dominic Minghella om inspirationen från ”Arn”, och den där oturliga dagen då inspelningsplatsen brann ner.
Gillar du tempelriddare och historiska draman med både mycket blod och intriger, så borde ”Knightfall” vara något för dig. Serien tar oss tillbaka till 1300-talet, en tid då de mytomspunna hjältarna stod på toppen.

Hösten 2016 åkte MovieZine till inspelningen i Prag för att bland annat träffa Dominic Minghella, seriens producent. När jag går runt bland de enorma byggen, som föreställer byar och borgar från förr, märks inga spår av att många exteriörer hade brunnit ned bara ett par månader tidigare.

Vad har varit den största utmaningen för dig?

- Branden. Det var en riktigt dålig dag. Det försvårade logistiken för oss. Ni kan se nu hur de försöker catcha upp, med scener som spelades in på sommaren och nu måste kompletteras i detta höstväder. Våra skådespelare måste tänka tillbaks till avsnitt 2-3, innan hela storyn var utstakad. Men det är varför man har begåvade producenter som kan reda ut allt sånt. Men det var en tragisk katastrof, vi förlorade många fina miljöer. Vi hade en underbart vacker lekplats som vi tyvärr inte han bygga upp på nytt. Nu är bara två tredjedelar kvar.
 
Bild från Variety.
 
”Knightfall” har politiska teman, religiösa teman och också personliga teman. Vad är det du helst vill berätta om som showrunner?

- Jag dras mer till människor och försöker tänka mig hur det skulle vara att leva som de här killarna. Hur de interagerar med sina familjer, med sina kärleksintressen och deras personliga historier. Mot slutet av säsong ett visas både storslagna scener och små intima ögonblick, sida vid sida. Det är för mig vad en sådan serie ska innehålla. Stora fighter, striden mellan kyrkan och staten och maktkampen om Europa, men också mötet mellan en kille och en tjej och hans rival.
 
Sökte du medvetet efter skådespelare från hela Europa?

- Vi kunde säkert ha haft amerikanska skådespelare och fått dem att smälta in. Men jag letade efter europeiska skådespelare, jag ville att serien skulle ha en europeisk känsla. Det är redan ett språng, tycker jag, om publiken börjar fråga sig ”varför pratar de inte medeltida franska?” och börjar ifrågasätta var dialekten är ifrån. Vi vill åtminstone att det ska kännas att vi är i Europa. Det finns också en touch av Mellanöstern i serien, det var viktigt för mig. Jag vet inte vad ni säger, men när jag tänker på korsfarare så är det vita människor som hugger huvuden av mörkhyade människor. Men det var inte riktigt det jag ville visa. Det kan vi inte göra i en modern serie. Men vi har karaktärer som är muslimer och som blir en del av vår berättelse, redan från första bildrutan.

Du har nämnt ”Arn - Tempelriddaren” som en inspiration, berätta.

- Jag vill inte prata för mycket om andras filmer och serier, men jag tyckte den var episk. Om man läser folks kommentarer så ville de se mer av ”Arn”. När vi tillkännagav att vi skulle göra serien skrev folk till mig och sa: ”Du borde kolla på ”Arn”, och den killen borde få en roll i din serie”. Det kändes som en bra utgångspunkt för oss! Men vi försöker inte kopiera något. Vi gör vår egna serie och skapar vår egna värld. Ni kommer märka att det är överraskande rikt och välkomnande. Jag ville göra en serie som publiken känner är deras egen. De ska bli nyfikna vecka efter vecka.
 
 
”Knightfall” går just nu att se på HBO Nordic, där nya avsnitt släpps varje torsdag.
| 7 december 2017 15:00 |