Film

Skribent

Alexander Dunerfors

25 oktober 2018 | 21:30

Premiär för ”Halvdan Viking” - familjeäventyr i vikingarnas land

Vikingatiden fortsätter fascinera både vuxna och barn. Vi träffade Peter Haber och regissören Gustaf Åkerblom, aktuella med höstlovets stora familjefilm.
Böckerna om vikingabarnen Halvdan och Meia är skrivna av Martin Widmark, även känd för ”LasseMajas detektivbyrå”. Regissören Gustaf Åkerblom har själv skrivit manus till om två barn från två stridande byar på vikingatiden. En tid som var ”jätteintressant att forska i” enligt honom:

- Man har alltid ett intresse av ursprunget, att berätta om hur saker och ting har varit. Vi spekulerar mycket om hur det var på den tiden. Vi hävdar inte att vi har rätt, utan det här är historien vi berättar.

Åkerblom, som gör sin andra långfilm efter ”Sune i fjällen”, var ändå mån om att de historiska detaljerna skulle stämma, och att publiken skulle kunna känna igen sig.

- Vi har försökt hitta vad vi kan identifiera oss med idag - framför allt barn - hellre än att hitta saker som distanserar oss från vikingarna. Hur mycket likheter har vi? Jag har kollat av med arkeologer: ”Säg till vad som är big no-no”, så att det ändå finns en verklighetsförankring i manuset. Men annars har jag försökt känna mig fri, snarare än att känna begränsningarna historiskt.
 

Trettonåriga Vilgot Hedtjärn och Ellinea Siambalis har huvudrollerna i "Halvdan Viking".
 
Peter Haber, som spelar vikingen Björn och något av en bonuspappa till unge Halvdan, tillägger:

- Vi vet en hel del om vikingatiden. Och det är väldigt mycket som vi inte vet. Men egentligen är det inte så förbaskat länge sen. Tusen år låter otroligt länge sen, men jag tror att de grundläggande mänskliga känslorna - kärlek till sina barn, svartsjuka, hat, passion, vrede - var likadana då som de är nu. Fast med andra miljöförutsättningar.

Själv är han inte mycket för research, utan hittar allt han behöver veta i manuset.

- Jag vill dra en parallell. För tillfället spelar min fru och jag ”Jeanne d’Arc” på Helsingborgs stadsteater. Flera av skådespelarna forskade och letade, det har skrivits 16 000 böcker om Jeanne d’Arc. Många är väldigt intresserade, man vet ju inte riktigt vad som hände. Men jag sa: ”Jag skiter i det där.” Inte i protest, men jag har ett manuskript, och det räcker och blir över. Det var likadant med ”Halvdan Viking”, manuskriptet är mitt arbetsmaterial.

- Och jag vill bara tillägga att skägget jag har i filmen är äkta. Det var mitt, skrattar Peter Haber.

Vad gäller målgruppen för filmen tror Peter Haber att nio år och uppåt är lämpligt, medan regissören Gustaf Åkerblom tror att även sexåringar kan se filmen.

- Jag har en dotter som är fyra, och har haft henne som guide. Steve Jobs gjorde så med sin treårige son: klarade han av att klicka och veta hur man ska göra, då är det tillräckligt användarvänligt. Jag tog med min dotter när vi skulle sätta ljudet, för att hitta rätt nivåer. Hur läskigt ska vi göra det? Men jag tänker att filmen är lämplig från 6 år och uppåt. Sen kommer mer rysare och ”Hunger Games” och sånt…
 

Från vänster: Gustaf Åkerblom (regissör), Mats Vänehem (illustratör), Jessica Ask (producent), Vilgot Hedtjärn (Halvdan), Peter Haber (Björn) och Martin Widmark (författare).
 
Skulle ”Halvdan Viking” nu bli framgångsrik på bio, finns det många fler böcker att hämta inspiration ur. Gustaf Åkerblom har redan tankar på en uppföljare.

- Filmen är fristående från bokserien, men jag har kanske lånat någon scen här och var. Karaktärerna finns där, Björn och Halvdans relation finns där, men i övrigt är historien ny för att funka för film, säger han.

- Men vill du göra en uppföljare får du nog skynda dig på, för de växer fort, skrattar Peter Haber.

Slutligen måste jag fråga Peter Haber - finns det planer på några nya Beckfilmer?

- Det får du faktiskt fråga producenterna. Just nu är det inget aktuellt, vad jag vet. Och jag är ärlig. Hade jag vetat det hade jag svarat ja. Men som det är just nu så är ingenting på tapeten, svarar han.

Gustaf Åkerblom minns en händelse när Peter Haber och Vilgot Hedtjärn skulle provfilma mot varandra för första gången:

- Det var väldigt roligt. Peter kommer in och de hade aldrig träffats förut. Vilgot är ju inte målgruppen för ”Beck”, så han kom och tog i hand och frågade: ”Asså är du skådespelare eller? Är du med i något man har sett kanske?” Peter sa: ”Ja, Martin Beck heter en filmserie som jag har varit med i.” Vilgot svarade: ”Jaha, vad kul. Spelar du skurken eller…?” (skratt)
 
 
"Halvdan Viking" har biopremiär fredagen 26 oktober.
| 25 oktober 2018 21:30 |