Serie

Skribent

Robin Andersson

9 juni 2019 | 15:00

Omöjligt att slita blicken från nya tonårsserien “Euphoria”

Sex, droger och.. mer sex och droger.
Trots att det känns som att tonårsdrama-serier finns överallt och en ny serie produceras varje vecka, har faktiskt HBO aldrig doppat tårna i genren. Inte förrän nu. “Euphoria” blir den första tonårsserien som släpps på nätverket och den produceras av A24, filmbolaget bakom indiesuccéer som “Hereditary” och “Moonlight”. Dessutom hittar vi Drake som producent. Ja, den Drake.
 
Serien är baserad på en israelisk serie med samma namn där vi får fälja en grupp gymnasieelever, men de är inga vanliga gymnasieelever. De är "coola" ungdomar som lever för sex, droger och sociala medier. 16 juni släpps HBO Nordics nya, amerikanska version och vi har sett fyra avsnitt.

I “Euphoria” får vi följa deprimerade 17-åringen Rue (Zendaya) som i början råkar ta lite mycket droger, kollapsar och tvingas in på rehab resten av sommaren. När hon kommer tillbaka till verkligheten har hon dock inga planer på att lägga ner sin destruktiva livsstil. Vi får följa hennes resa i den undre världen av droger och hallucinationer samtidigt som hon försöker vara en normal tonåring som går i skolan och flirtar med nya tjejen i klassen.

Även om Rue är seriens huvudfokus, som också agerar berättarröst över hela serien, handlar det nästan lika mycket om hennes vänner. Vi får följa Cal (Eric Dane) som lever för att träffa tonåringar via sexsidor och träffa dem på diverse otrevliga motell. Vi får även följa osäkra Kat (Barbie Ferreira) som har problem med vikthets och bara vill bli uppskattad för den hon är.
 
 
Det är också karaktärerna som fångar en direkt. Det känns aldrig som att personerna vi träffar i serien är skapade ur fantasin, utan alla känns äkta. De har problem som många av oss känner igen, och vi får gå på djupet kring hur de tänker och hur de mår dagligen.

Varje avsnitt börjar med att vi får flashbackscener från en av karaktärerna. Vi får se händelserna i deras yngre år som har format den de är idag. Det gör att att man snabbt får en väldigt bra förståelse för varför de gör som de gör och man vill bara krama om allihop och säga att det kommer att bli bra. För det är inte många av karaktärerna som lever ett stabilt eller lyckligt liv.

En stark varning måste ges, för den här serien är INTE gjord för yngre publiken. Här håller man inte tillbaka med varken våld eller sex. Det är onani framför webcam till vänster och förstörda ansikten på grund av knytnävsslag till höger.

Jag personligen uppskattar alltid när serier eller filmer är karaktärsdrivna, och vi får lära känna dem på djupet, och här får man verkligen det. Det är svårt att sluta titta, då det hela tiden känns som att världen kan falla samman för Rue och hennes vänner. Lägg till en hel del dramatiska twister och vågade beslut, så kan HBO sitta på en riktig fullpoängare här.
 
 
“Euphoria” har premiär 17 juni på HBO Nordic.
| 9 juni 2019 15:00 |