Skribent

Patrik Jonsson

8 augusti 2013 | 21:01

Premiär för AMC:s "Low Winter Sun"

Nu på söndag kväll, den 11 augusti, är det äntligen dags för kabelkanalen AMC:s senaste skapelse "Low Winter Sun" att göra entré på bästa sändningstid.

Kanalen AMC har under en förhållandevis kort period verkligen gjort sig ett namn att räkna med vad det gäller kvalitetsserier, vissa skulle till och med redan nu kalla dem jämlika med giganter som HBO och Showtime. Under de senaste åren har AMC briljerat hos både TV-publiken och kritiker med serier som "Mad Men", "Breaking Bad" och tittarrekordsinnehavaren "The Walking Dead".

Nu i september är det dock dags att ta farväl till "Breaking Bad" och av "Mad Men" återstår inte heller mycket kvar att berätta. Därför är det just nu hög tid för kanalen att skramla fram några ersättare, några värdiga debutanter som förhoppningsvis kan fylla tomrummen här framöver. Ifall just "Low Winter Sun" är en av dessa återstår att se, kvalitetsmässigt alltså, men först ut är den i alla fall.

Vad handlar då "Low Winter Sun" om? Serien är en slags dramathriller där vi kommer att få följa speciellt två karaktärer, två poliser närmare bestämt, som under vissa omständigheter tar död på en av sina egna. Detta är alltså själva premissen, att dölja detta brott blir således ingen barnlek för de båda och det är i denna gröt av lögner, svek, våld och cover-ups vi som tittare ganska så omgående kommer att kastas in.

Ifall några av er där ute känner igen själva titeln beror det nog på att ni har endera har sett eller hört talas om den brittiska tvådelade miniserien med samma namn från 2006. AMC:s version har dessutom ytterligare en ganska stark koppling till den brittiska förlagan och det är skådespelaren Mark Strong som faktiskt i denna nyversion repriserar sin roll. AMC har dock försäkrat om att deras version kommer att skilja sig rätt så markant och det får vi väl hoppas på. Jag personligen har inte sett den brittiska serien, men det hör inte hit, det är alltid trevligt då man anstränger sig och gör någonting "eget" även ifall en förlaga existerar. AMC:s "Low Winter Sun" består av tio avsnitt medan den brittiska endast bestod av två och nog mer kan klassas som en TV-film än en TV-serie.

Serien är skapad av Chris Mundy ("Criminal Minds" & "Hell On Wheels") och i övriga roller finns bland annat (främst) Lennie James samt James Ransone och Athena Karkanis.

Innan jag rundar av ska ni självklart få en trailer, varsågoda:

| 8 augusti 2013 21:01 |