Serie

Skribent

MovieZine

10 oktober 2023 | 15:20

Porrkungens liv blir film: ”Vi går in på djupet”

Filmbolaget bakom ”Clark” och skräckfilmerna ”Feed” och ”Karusell” köper rättigheterna till Berth Miltons livshistoria.
Det svenska produktionsbolaget Scandinavian Content Group har förvärvat de exklusiva filmrättigheterna till den mytomspunna affärsmannen Berth Milton Jr:s livshistoria, inklusive hans kommande självbiografi.
 
Det innebär att Miltons liv, från uppväxten på landsbygden till världens första börsnotering av ett globalt porrfilmsbolag, nu kan bli dokumentärfilm, spelfilm och tv-serie.
 
Berth Milton räddade bolaget Private från konkurs år 1990 när han köpte porrföretaget från sin far. Nio år senare noterades bolaget som det första globala porrföretaget på Nasdaq-börsen i USA. I en kontroversiell bransch blev bolaget känt för produktioner som stod ut, exempelvis världens första porrfilm i rymden. På toppen av sin karriär badade Milton i pengar och berömmelse men var också jagad, både av myndigheter och kriminella organisationer.
 
- Jag är oerhört stolt över att Scandinavian Content Group har kunnat säkra Nordens mest spännande filmatiseringsrättigheter som spänner över decennier. Berättelsen tar avstamp i en liten by norr om polcirkeln och för en hela vägen till Hollywood, från misär till yttersta rikedom och sedan tillbaka till miljardskulder. Ofrånkomligt är också det manliga ögat och det kvinnliga perspektivet i en kontroversiell industri som alla har åsikter om. Ingen kommer att gå oberörd från detta, säger Hans Engholm, VD på Scandinavian Content Group.
 
Hans Engholm och Lise Bergvall från SCG med Berth Milton.
 
På toppen av sin karriär levde Milton ett dekadent lyxliv omgiven av världskändisar. Men hans far accepterade inte sonens framgång, och gjorde allt för att ta över vad han menade var hans. Till sin hjälp fick han den kriminella organisationen Hells Angels att utpressa sonen till att släppa ifrån sig kontrollen av Private.
 
Samtidigt attackerades Berth Milton från andra håll. Tyska bankpampar försökte manövrera ut honom, media försökte knäcka honom, svenska skattemyndigheten drev otaliga ärenden mot honom samt hans bolag och albanska maffian försökte döda honom.
 
- Berth Milton Jr skapade ett av världens mest inflytelserika porrimperium. Som en av de mest uppmärksammade svenska figurerna inom det internationella näringslivet, har det skrivits spaltkilometer om Berth Milton och hans livsöde. Många har försökt att berätta hans historia utan att egentligen känna till vad som hände bakom kulisserna, säger Paolo Vacirca, Head of Development på Scandinavian Content Group.
 
- Vi går in på djupet med aldrig tidigare återberättade historier, från när han som treåring blev bortlämnad och som 15-åring gick till sjöss och därefter tog sig hela vägen till styrelserummen på Wall Street.

Scandinavian Content Group är produktionsbolaget bakom succéserien "Clark" (på Netflix) och långfilmer som "Feed", "Canceled" och "Karusell".
| 10 oktober 2023 15:20 |