Film

Skribent

Kim Nilsson

13 juli 2010 | 10:32

Polanski släppt på fri fot

Efter nästan ett år i fängelse och husarrest är regissören Roman Polanski en fri man. De schweiziska myndigheterna har bestämt att inte lämna ut honom till USA där han skulle ha ställts till rätta för ett 30 år gammalt sexbrott.

Nästan ett år efter att Polanski greps under en filmfestival i Schweiz kan vi äntligen skriva "The End" för den segdragna rättshistorien. Som MovieZine tidigare berättat greps regissören för ett över 30 år gammalt sexbrott när han ska ha haft sex med en minderårig flicka i USA.

Sedan september har Polanski suttit både i häktet och husarrest för att vänta ut om de schweiziska myndigheterna skulle lämna ut honom till just USA där han med högsta sannolikhet skulle ha ställts inför rätta. Beslutet möttes av stora protester från filmvärlden som stöttade den 76-årige filmmakaren som så sent som i år gav ut sin senaste film "The Ghost Writer".

Variety skriver att beslutet kommit att Polanski är en fri man och slipper utelämnas vilket gör att han kan åka var han vill, antagligen till Frankrike eller Polen där han inte löper risken att gripas. Den flicka som Polanski ska ha haft sex med har själv protesterat mot hur han behandlats i Schweiz.

| 13 juli 2010 10:32 |