Podcast

Skribent

MovieZine

18 september 2023 | 16:00

Sex, våld och katastroffilm: Richard Holm om vägen till "Avgrunden"

Sveriges mesta filmpodd, Vägen till Filmen och Serien, är tillbaka på MovieZine efter ett längre sommaruppehåll.
Richard Holm är en av Sveriges mest meriterade regissörer på tv-sidan. Med serier som "Gåsmamman", "Heder", "Maskineriet" och "Johan Falk" i bagaget ger han sig på katastroffilmgenren.
 
Det har varit debatt om "Avgrunden" verkligen är Sveriges ”första” katastroffilm, Richard undrar om podcastens värd Mauricio Molinari syftar till Crazy Pictures "Den blomstertid nu kommer". Richard hävdar att den är en ”invasionsfilm” och Mauricio undrar om man skulle kallat "Avgrunden" för Sveriges första ”naturkatastroffilm” istället.
 
Men långt innan Richard axlade en av SF Studios största filmsatsningar jobbade han på Svensk Filmindustris (som SF Studios tidigare hette) marknadsavdelning. Det var där han gjorde sin debutfilm (som av copyrightskäl aldrig fick en officiell release). Om debutfilmen "Sex, lögner och videovåld" (där delar av "Evil Ed"-teamet var inbladade) säger han:
 
- Man totalförbjöd vissa filmer så vi gjorde en film som var som en motreaktion mot det. Där och då tänkte vi ska bara visa så mycket våld som möjligt så att filmcensuren ska få sitt.
 
 
Richard tackade nej till jobbet som marknadsföringschef på Columbia Pictures i Sverige för att koka kaffe på TV4:s första såpa. "Jag visste att jag skulle ångra det om jag aldrig testade att jobba bakom kameran." Richard ångrar inte tiden på "Tre Kronor" och tycker det är positivt att jobba sig upp i filmbranschen.
 
- Har du stått och kört ett fikabord så du vet hur det är att stå där. Du kommer respektera alla på en inspelning och samtidigt få en bra överblick över hur en inspelningsplats fungerar.
 
Richard berättar om hur han blev inblandad i Johan Falk-världen.
 
- När jag hörde att de skulle göra tv-filmer av Johan Falk så ringde jag upp producenten direkt och erbjöd mina tjänster. Jag hade regisserat serien "Oskyldigt dömd" med Mikael Persbrandt och kanske ansågs som ung och lovande. Jag har älskat Johan Falk-serien sen filmen "Noll tolerans".
 
Samarbetet fortsatte under alla tre Johan Falk-säsonger och för första gången kände Richard sig som en del av filmbranschen. Samarbetet har fortsatt till idag. Johan Falk-skaparen Anders Nilsson var med och klippte "Avgrunden" och samma producent står bakom katastroffilmen.
 
 
Mauricio lägger fram en teori om något som kanske var en bidragande faktor till att Richard presenterade just Avgrunden för SF.
 
Visst var det så att SF Studios frågade alla producenter somman  samarbetar med om någon hade idéer på en riktigt mäktig svensk katastroffilm?
 
- Ja det stämmer, producenten Joakim Hansson ringde och frågade mig om jag hade någon idé. Jag hade skissat på en historia om Kiruna och flytten av staden och rasriskerna och skyndade mig att skriva två sidor. Grunden med familjekonflikten var redan där och SF gick igång på idén.
 
Finns det några idéer till "Avgrunden 2"?
 
- Det skulle vara spännande att utforska vad som händer efter en katastrof, vilka väljer att bo kvar för att bygga upp staden igen? Det kanske handlar om något man inte tänkt att hitta efter raset. Något man inte skulle upptäckt annars.
 
Dinosaurier? Richard skrattar. "Ja, vem vill inte regissera en ny Jurassic Park?"
 
Podcasten hittar du här (och överallt där poddar finns):
 
| 18 september 2023 16:00 |