Podcast

Skribent

Mauricio Molinari

11 mars 2023 | 10:45

Flyktingen blev filmregissör: möt bioaktuella Abbe Hassan

”När man tvingas fly sitt land tar barn ibland på sig vuxenansvar” säger regissören bakom bioaktuella flyktingdramat "Exodus".
Det var under flyktingkrisen 2015, när regissören Abbe Hassan var på Stockholms Centralstation för att hjälpa de nyanlända, som den första tanken till filmen "Exodus" föddes.
 
- Jag kände igen mig i barnen som anlände, de var både exalterade och rädda. En liten flicka tittade runt efter någonstans att ta vägen för att sedan le mot sina mamma. Jag har själv varit i den situationen.
 
I veckans Vägen till Filmen Podcast möter Mauricio Molinari regissören Abbe Hassan, vars bioaktuella film "Exodus" öppnade årets Göteborg Filmfestival. Men avsnittet innehåller också skratt och filmnörderi. Abbe står på sig: ”He-Man filmen med Dolph Lundgren är fan bra på riktigt”. Mauricio håller inte riktigt med och snabbt svänger samtalet tillbaka till barndomen…
 
- Jag föddes mer eller mindre in i ett krig. Det sista min familj ville var att fly från Libanon, de drog ut på det hela så länge att när vi väl skulle lämna landet var det kaos. Vi fick vistas i både skyddsrum och flyktingläger.
 
 
- Det konstiga är att när jag tänker tillbaka på flykten så minns jag inte bara det hemska. Jag minns många fina ögonblick, det kan vara så att vi som människor sorterar bort hemska minnen. Mellan bombningarna drog man till exempel ihop en filmvisning. Hur klyschigt den än låter så kunde filmen transportera bort en från där man var. Från det ögonblicket ville på något sätt vara en del av filmskapandet.
 
Ett tidigt tv-minne från Sverige var SVT serien "Smash.
 
- En dag i flyktingboendet i Sverige så såg jag vad jag trodde var en match med Björn Borg på TV. Jag ropade på min pappa som älskade tennis. Det visade sig vara TV-serien "Smash". Trots att jag ännu inte kunde svenska märkte jag att dialekten i serien skilde sig från Kiruna. Jag kände på mig att var serien än utspelade sig, dit ville jag flytta.
 
Hur lärde du känna Josef Fares?
 
- Efter diverse filmutbildningar. Var jag på jakt efter att komma in i filmbranschen på riktigt, jag fick kontakt med anrika filmbolaget Memfis, som skulle producera Josefs nästa film Zozo som utspelar sig just i Libanon. ”De behöver säkert hjälp av någon som kan prata arabiska” Absolut, sa jag, och på den vägen lärde jag känna Josef… och för första gången sen flykten till Sverige var jag tillbaka i hemlandet.
 
 
Vi pratar om den långa vägen till inspelningen…
 
- Vi var nära att påbörja filmningen av "Exodus" i Rumänien när produktionen fick nys om att filmrabatten som vi skulle få av det landet tagit slut, så producenterna fick snabbt hitta ett nytt alternativ. Förseningarna ledde till att vi förlorade flera av filmarbetarna och skådespelare. Vi flyttade produktionen till Grekland, men Covid ledde till ytterligare en försening.
 
...som ändå förde med sig något positivt
 
- Ja, man säger ju att "saker händer av en anledning" Jag fick nys om att flera internationella skådespelare plötsligt blev tillgängliga på grund av pandemin. De satt i lockdown. Namn som Tahar Rahim ("En profet") läste manuset och reagerade positivt… "Let’s talk". Vi valde till slut Ashraf Barhom, som skådespelat i filmer som "Lebanon", "The Kingdom" och många stora Hollywood-produktioner. Vi hade äntligen låst vår Sam (som huvudrollen heter).
 
Ja sen var det ju en sak kvar… att göra själva filmen. Den spännande filmresan samt en exklusiv intervju med skådespelaren Ashraf Barhom kan ni lyssna på i våra 3 nya avsnitt av Vägen till Filmen Podcast.
 
| 11 mars 2023 10:45 |