Spel

Skribent

Vanja Tomin

2 november 2022 | 20:00

Playstation Plus har förlorat drygt 2 miljoner abonnenter

Lanseringen av den nya Plus-tjänsten blev inte som förväntat.
I början av sommaren skrev vi om lanseringen av nya Playstation Plus och dess upplägg med tre olika nivåer. Nu skriver Sony i sin senaste resultatrapport att Playstation Plus tappade nästan 2 miljoner prenumeranter mellan juli och september i år. 
 
Det är tredje kvartalet i rad som Playstation Plus tappar användare. Sonys finanschef Hiroki Totoki sa att det "inte har varit något stort momentum" samt att nedgången kan bero på minskad försäljning av tredjepartsspel, Playstation 4-konsoler och att personer lär ha vistats mer utomhus.
 
 
Trots färre användare ska inkomsterna för Sonys tjänster, som inkluderar både Playstation Plus och annonsering, dock ökat med 10 procent under perioden. Rapporten visar att Playstation Plus-prenumeranter sjönk efter den omtalade nylanseringen av Plus-tjänsten, där siffrorna gick ner från 47,3 miljoner till 45,4 miljoner.
 
 
En minskning men fortsatt dubbelt så mycket som Microsoft har med Game Pass dock hade Sony hoppats på en ökning med den förnyade Plus-tjänsten. De senaste rapporterade siffrorna för Game Pass var 25 miljoner prenumeranter i januari i år, upp från 18 miljoner ett år tidigare. Även om Microsoft ligger efter verkar deras trend gå stadigt åt ett positivt håll.
 
Lanseringen av den nya tjänsten gick inte så smidigt som man hade hoppats, med tre nya betalnivåer och otydlighet kring vad som ingick i de olika paketen, uppstod en viss förvirring bland potentiellt nya prenumeranter.
 
 
Att hundratals klassiska Playstation-spel blev tillgängliga för prenumeranter var inget som lockade kunder, och Sonys beslut att inte inkludera nya förstapartstitlar, var säkert en av anledningarna till att siffrorna sjönk, särskilt med tanke på att Microsofts Game Pass gör det helt motsatta när det gäller månatliga utbud av spel.
 
Large 8758e383a10d2960e3086b6737282588 vpavic 4278 20201030 0206
 
Siffrorna har fortsatt att sjunka sedan hösten 2021. Förra sommaren hade Plus-tjänsten 48 miljoner prenumeranter, vilket minskade till 47,4 miljoner till vintern. Den nedåtgående trenden har alltså fortsatt trots nylanseringen av Playstation Plus.
 
Även om antalet prenumeranter minskat, så har intäkterna ökat, förmodligen på grund av de dyrare nivåerna bland de tre olika Playstation Plus-paketen som nu finns att välja bland. Sony tjänar alltså mer pengar per prenumerant nu än vad de gjorde tidigare.
 
Sonys finanschef Hiroki Totoki säger att ”mycket bra titlar” borde hjälpa till att vända saker och ting, tillsammans med bättre kampanjer.
 
Vad tycker du om nya Playstation Plus?
| 2 november 2022 20:00 |