Spel

Skribent

Jerry Fogselius

7 december 2018 | 17:00

Recension: Playstation Classic är plågsam nostalgi i snygg förpackning

Sony släpper en miniversion av sin första spelmaskin och den är tyvärr inte lika fin på insidan som den är på utsidan.
Efter Nintendos braksuccé med både NES Classic Mini och SNES Classic Mini, ville förstås även Sony hoppa på nostalgitåget genom att släppa en alldeles egen miniversion av deras allra första spelkonsol. Resultatet är Playstation Classic och den är dessvärre inte i närheten av lika kul att spela på som Nintendos varianter. Men låt oss börja med det positiva.
 
Designen på själva konsolen är fantastisk! Jag älskade Playstations grå futurism redan när den släpptes i mitten av 90-talet och rent utseendemässigt måste jag säga att spelmaskinen verkligen lyckats stå emot tidens tand. Att du dessutom får med två handkontroller i paketet är även det ett stort plus, då multiplayerspelen "Tekken 3" och "Destruction Derby" är två av favoriterna som finns att hitta i Playstation Classic. För det något höga priset på 1500 kronor vore det dock märkligt om du inte fick med två handkontroller.
 
Det enda tråkiga när det gäller hårdvaran är att handkontrollerna har på tok för korta kablar - blott 1,4 meter långa - vilket gör det knepigt att spela om man har teven långt ifrån soffan. Visserligen går det att lösa med USB-förlängningsladdar, men precis som med Nintendos minikonsoler är det märkligt att originalsladdarna inte är längre än såhär (bäst vore kanske att göra kontrollerna trådlösa?) Poängen är ju att kunna koppla in hela kalaset med HDMI och avnjuta lite härlig nostalgi direkt på din moderna skärm, men eftersom 55 tums-teveapparater (eller ännu större) har blivit standard under de senaste åren, är det inte direkt optimalt att sitta på 1,5 meters avstånd och spela.
 
F37df9e389487c3d74e745df9cb09615 ps 20classic
 

Var är klassikerna?

 
Förutom sladdproblemet, måste jag även säga att Sony prioriterat helknasigt när det gäller själva spelutbudet. Jag och många andra gamla Playstation-nostalgiker hade hoppats på klassiska titlar såsom "Tomb Raider", "Silent Hill" och "Tony Hawk's Pro Skater 2", men dessa fick inte vara med. Istället är många av spelen som faktiskt ingår såpass obskyra att jag själv inte ens har testat dem tidigare. Jag menar: vem vill ha "Mr. Driller" istället för Lara Crofts dubbelpistolsdebut? Vissa har också klagat på att Playstation Classic inte innehåller "Crash Bandicoot", men med tanke på att en klockren remaster av hela trilogin släpptes förra året ser jag personligen inte problemet med denna bortprioritering.
 
Trots det halvtaskiga spelbiblioteket finns ändå några riktiga nostalgitrippar bland de 20 titlar som följer med. "Resident Evil" och det allra första "Grand Theft Auto" hör till barndomsfavoriterna (som man absolut inte borde ha fått spela som liten), men när de visar sina föråldrade polygoner med hjälp av Playstation Classic är det tyvärr en tragedi för ögat. På en modern HDTV blir resultatet en suddig sörja som inte alls är lika kul att spela nu som för 20 år sedan. Trots att det ger viss nostalgi att tassa omkring som smygarkungen Snake i "Metal Gear Solid", blir det plötsligt uppenbart varför både NES- och SNES Classic Mini har fått varmare mottagande från spelare världen över.
 
Nintendos retromaskiner ger oss nämligen tidlösa 2D-klassiker som går fint att spela än idag, just för att både grafiken och spelbarheten har åldrats med värdighet. Det är fortfarande precis lika mysigt att ta sig an Svampriket i "Super Mario Bros." som det var på 80-talet, medan "Resident Evil" mest bara sticker i ögonen med sina förruttnade 3D-polygoner och dessutom har världens segaste styrning. Trots att Playstation var en revolutionerande maskin när den först lanserades, har dess spel alltså inte åldrats på samma vinliknande sätt som titlarna till Nintendos första två stationära konsoler.
 
Playstation Classic må vara en riktigt snygg kopia av originalet rent formmässigt, men när du väl sätter igång och spelar kommer den aldrig kunna kopiera kärleken du kände för maskinen när du lirade på 90-talet. Nej, de primitiva 3D-spelen gör nog bäst i att stanna kvar som ljuvliga minnen i ditt gamerhjärta istället.
 
 
 
Playstation Classic
Släpps: 3 december 2018 (24 år efter lanseringen av originalet)
Pris: 1490 kronor
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
| 7 december 2018 17:00 |