Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

10 december 2018 | 21:00

Peter Jackson ska restaurera "Braindead" och "Meet the Feebles"

Stjärnregissören fick blodad tand av sitt arbete med Första världskrigs-dokumentären "They Shall Not Grow Old".
Innan Peter Jackson slog igenom med "Sagan om Ringen"-filmerna var han mest känd för sina splatterfilmer "Bad Taste", "Braindead" och "Meet the Feebles" (och för dramat "Heavenly Creatures" som han Oscarsnominerades för).
 
Jackson äger fortfarande rättigheterna till sina fyra första filmer, men han har aldrig släppt dem i nyutgåvor. Det ska det bli ändring på nu, rapporterar The Hollywood Reporter. Under sitt arbete med att restaurera gamla bilder och filmer från Första världskriget (som har mynnat ut i dokumentären "They Shall Not Grow Old") provade Jackson att putsa upp delar av "Braindead" genom att använda samma teknik; och kommentaren efter löd: "Shit, it looks fantastic!"
 
Inte nog med att de fyra filmerna kommer att släppas på Blu-ray i uppfräschade varianter, de kommer dessutom paketeras med en hel del aldrig tidigare visat bakom kulisserna-material.
 
- Jag har alltid sett till att vi har gjort videodagböcker under inspelningarna. Så jag har ungefär en eller två timmar material av när vi filmade "Bad Taste", sju eller åtta timmar av när vi filmade "Meet the Feebles", och femtio eller sextio timmar från när vi filmade "Braindead", och åtminstone sjuttio timmar från när vi gjorde "Heavenly Creatures".
 
För oss fans av extramaterialet från "Sagan om Ringen"-inspelningarna låter detta som en ypperlig nyhet.
 
Har du sett Peter Jacksons äldre filmer? Vad tycker du om dem?
| 10 december 2018 21:00 |