VIDEO

Skribent

MovieZine

2 december 2020 | 12:30

Peter Jackson: "Sagan om ringen" har aldrig sett bättre ut

Filmskaparen berättar om hur båda trilogierna har restaurerats inför den nya 4K-utgåvan.
(Artikeln innehåller sponsrade länkar.)
 
I vinter släpps Peter Jacksons två Midgård-trilogier i uppfräschade nyutgåvor på bluray. Men att ge ut "Härskarringen" och "Hobbit"-filmerna på nytt kom också med sina utmaningar. Filmskaparen tog tillfället i akt att skruva på vissa detaljer för en mer enhetlig tittarupplevelse.

En nysläppt intervju ger oss en inblick i arbetet bakom de nya 4K-boxarna. Hör Peter Jackson berätta själv nedan om hur han återbesökte Midgård. "Filmerna såg aldrig så här skarpa ut tidigare, den saken är klar", säger Jackson stolt.
 
 
- Det intressanta med att gå tillbaka till filmerna var att jag insåg hur inkonsekventa de var. "Sagan om ringen" spelades ju in för 20 år sedan. Vi filmade på 35mm och färgkorrigeringen gjordes på ett gammaldags sätt. Vi gick över till digital färgkorrigering för de två följande.

"Hobbit"-filmerna spelades in för nästan tio år sedan, med digitala kameror och i 4K. Det blev en kamp för att få filmerna att se enhetliga ut.

- Äntligen känns det som att alla sex filmerna spelades in samtidigt. Från första filmen, som är "En oväntad resa" till den sjätte, "Sagan om konungens återkomst", känns det nu som en lång film berättar Jackson.
 
 
En annan utmaning dök upp längs vägen: en del av specialeffekterna höll inte måttet i 4K.

- Visuella effekter har utvecklats mycket på 20 år. Vi insåg att en del av scenerna hade sina brister. Vi fick möjligheten att radera ut vissa imperfektioner. Men jag vill klargöra att vi inte har uppgraderat eller ändrat några effekter. De ser ut precis som ni minns dem, förutom att de hade kunnat vara gjorda idag.
 

Beställ Sagan om Ringen-boxen för 999 kr på Ginza.se

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Blurayboxen "Sagan Om Ringen: Trilogin - 4K" i Ultra HD innehåller både Extended & Theatrical Cut, och släpps i handeln 7 december.

Motsvarande "Hobbit"-box kommer till Sverige 8 februari 2021.
| 2 december 2020 12:30 |