Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

12 juni 2015 | 13:00

Peter Jackson hyllar Christopher Lee

Läs "Sagan om Ringen"-regissörens vackra brev till den avlidne legendaren.
Det kan knappast ha undgått någon att en av vår tids stora skådespelare nyligen lämnat jordelivet. Många, inte minst MovieZines läsare, har de senaste dagarna uttryckt sin beundran för den legendariske skådespelaren som gav liv till Scaramanga, Drakula, Saruman, och många andra ikoniska roller.

En som fick äran att arbeta med Lee är såklart Peter Jackson, och han har visat tidigare, inte minst på extramaterialet till sin första Ringen-triologi, att han uppskattade den karismatiske skådespelaren enormt. 

Under gårdagen publicerade Jackson ett vackert brev på sin Facebook-sida:

-  Det var med stor sorg jag fick veta att Sir Christopher Lee hade gått bort. Han var 93 år gammal, och hade inte varit i sin sedvanligt goda form på ett tag, men hans ande var, som alltid, okuvlig.

Christopher talade sju språk; han var på alla sätt en man av världen; väl orienterad inom litteratur, historia och vetenskap. Han var en lärd man, en sångare, en fantastisk historieberättare och, såklart, en magnifik skådespelare. En av mina favoritsysslor närhelst jag kom till London brukade vara att besöka Christopher och Gitte, och han kunde underhålla mig i timmar med historier om sitt fantastiska liv. Jag älskade att lyssna på dem och han älskade att berätta dem, och de blev ännu mera lockande av att de faktiskt var sanna. Från historier om hans tid med SAS, genom andra världskriget, till Hammer Horror-åren och senare hans arbete med Tim Burton, för vilket han var enormt stolt.

Jag hade förmånen att få arbeta med Chris på fem filmer och det slutade aldrig att vara spännande att se honom på inspelningarna. Jag minns att han sa till mig, på min 40-årsdag (han var 80 år då), "Du är hälften av den man jag är". Att vara hälften av den man han var, är mer än jag någonsin kunde hoppas på. Han var en sann gentleman, i en era som inte längre värdesätter gentlemän.

Jag växte upp med att älska Christopher Lee-filmer. I största delen av mitt liv har jag varit trollbunden av de stora ikoniska rollerna han inte bara skapade, utan även fortsatte att äga i decennier efteråt. Någonstans under vägen upplöstes på något magiskt vis Christopher Lee, och han blev istället min vän, Chris. Och jag älskade Chris ännu mer. 

Det kommer aldrig mer finnas en till Christopher Lee. Han besitter en unik plats i filmhistorien och i miljoner fans hjärtan världen över. 

Mina djupaste sympatier till Gitte och till hans familj och vänner. 

Vila i frid, Chris.

En ikon inom film har blivit en legend.

Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
| 12 juni 2015 13:00 |