Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

22 augusti 2015 | 18:00

Paul Thomas Anderson gjorde en dokumentär i smyg

Med Radioheads gitarrist Jonny Greenwood. I Indien.
Efter förra årets "Inherent Vice" har det varit tyst kring "There Will Be Blood"-regissören Paul Thomas Anderson. Nu har det framkommit vad han har sysslat med sedan dess, nämligen en dokumentär om Radioheads gitarrist Jonny Greenwood. Greenwood, som bidragit med musik till många av Andersons filmer, annonserade i januari att han ämnade att åka till Indien för att spela in en skiva med den israeliske kompositören Shye Ben Tzur, och med sig på resan fick han alltså den legendariske filmskaparen.

Dokumentären, som beskrivs som "ren magi", handlar om det något diffusa ämnet "konstnärligt kamratskap" så det verkar inte direkt som att PTA glömt sitt lite pretentiösa grundspråk i första taget i alla fall, men för fans av hans tidigare verk kan det vara något att kolla in.

Hur som helst, det verkar onekligen som att många regissörer gillar att varva ner emellanåt med mindre passionsprojekt mellan sina storfilmer. Joss Whedon spelade in en Shakespeare-uppsättning i hans hus efter "Avengers" till exempel, och Christopher Nolan gjorde nyligen en kortfilm om stop-motion som heter "Quay". 


Jonny Greenwood.
| 22 augusti 2015 18:00 |