SPONSRAT

Skribent

Jake Bolin

7 juni 2018 | 13:00

Eftersnack: Gift i bröstmjölken i "Patrick Melrose"

Patrick Melrose blir snuvad på sitt rättmätiga arv i det fjärde avsnittet.
Släkten är värst. Näst värst är Seamus, en irländsk charlatan som har lismat sig in hos Patrick Melroses åldrade mamma med hjälp av ett förmätet leende och plattityder om nyandlighet. ”En ond man förklädd till en idiot”, anser Patrick. Att behöva dela familjens pittoreska landsställe i södra Frankrike med en sådan kretin är illa nog, när Eleanor Melrose dessutom testamenterar huset och hela härligheten till Seamus och hans ”rörelse” är måttet rågat.

Patrick Melrose, numera en fyrtiofyraårig advokat och tvåbarnsfar, blir snuvad på sitt rättmätiga arv av kvinnan som svek honom under hela uppväxten. Han tar ett återfall.

Något heroin finns lyckligtvis inte inom räckhåll under denna kvävande semestervistelse, men spriten är tillgänglig i överflöd. Drickandet smyger sig på Patrick Melrose i samma takt som den hemskaste av insikter – håller han sakta men säkert på att förvandlas till sin döde far? Den krampaktiga relationen med Patricks äldste son pekar i den riktningen. Och försummandet av den kanske lite för tålmodiga hustrun Mary antar under dessa sommarveckor groteska proportioner. I sin spritindränkta kamikazefärd mot katastrofen tar sig Patrick för att återuppta den sexuella relationen med sin gamla flamma Julia, tillika familjens sommargäst.

Att ligga med en annan kvinna när fru och barn sover i samma hus kräver en särskild sorts hänsynslöshet. Men Patricks kapacitet för självömkan är oändlig, och den duger till att rationalisera vilket beslut som helst, oavsett dumhetsgrad. Pappa upp i dagen. Var det inte livsuppgiften, att aldrig behöva konstatera det?
 
 
Det första avsnittets utflippade tempo var undantaget som bekräftar regeln. Tonträffen i ”Patrick Melrose” är konsekvent, galghumor och svärta varvas med retrospektiva instick och ögonblicksbilder från tidigare episoder. Det är oerhört väl avvägt och ett vinnande koncept. Med ett avsnitt kvar är prognosen för huvudpersonen minst sagt tveksam. Den förlamande skräcken för att sprida föräldrarnas gift vidare till de egna barnen håller på att bli en självuppfyllande profetia.

Marys ultimatum – skärp till dig eller försvinn – kan fälla avgörandet. Det kommer ju alltid att finnas sprit och droger kvar i världen.
 
| 7 juni 2018 13:00 |