Film

Skribent

Viktor Jerner

26 februari 2018 | 17:00

Påskägg: Märkte du "Moon"-referenserna i "Mute"?

Båda filmerna utspelar sig i samma filmuniversum, något som Duncan Jones både subtilt och tydligt betonar i sin nya Netflix-film.
Efter det mycket negativa mottagandet av "Warcraft" hoppades nog Duncan Jones på att vinna tillbaka fansen och kritikerkåren med hjärteprojektet "Mute", men så blev det dessvärre inte. Min egna 3/5-recension här på MovieZine är en av de mest positiva jag har läst och de flesta tycks vara rörande överens om att det är ett riktigt bottennapp. För mig har filmen snarare börjat växa lite så här i efterhand. 
 
Oavsett tonen på de reaktioner som filmen möts av tycks många tycka att det var trevligt att upptäcka en del fina kopplingar till Duncan Jones debutfilm "Moon". Nedan utforskar jag dem lite närmare.
 
Seyneb Saleh och Alexander Skarsgård i "Mute".  
 
SPOILERVARNING(!) för Duncan Jones filmer "Moon" och "Mute" i det som följer nedan. 
 
Den mest tydliga referensen är givetvis scenen där Leo (Alexander Skarsgård) går in på ett café och man får se vad som spelas på en tv bakom honom (bilden nedan). Ingen mindre än Sam Rockwell själv repriserar där sin roll som atronauten Sam Bell i en sorts mini-uppföljare till "Moon".
 
I slutet av den filmen får ju Bell reda på att han är en av 156 kloner och i tv-sändningen ser vi någon form av rättegång där ett tjugotal av klonerna närvarar. "The 156 face their maker – Lunar Industries ex-employee questioned by panel in presence of scores of the clones" står det i tv-grafiken, vilket får mig att tro att den "Sam Bell" vi ser längst till vänster är "originalet" som resten är klonade ifrån. Längst fram till höger får man anta är den Bell som vi följde i "Moon", då han bär den klädsel vi känner igen från filmen. 
 
 
Jones strösslar även ut en del andra lite mer subtila referenser under olika skeden av filmen. Bland annat finns frasen "Free the 156" (även det en referens till Bell-klonerna) klottrad på diverse platser i den framtida version av Berlin som berättelsen utspelar sig i, likt i den här bilden på Justin Therouxs karaktär Duck: 
 
 
Loggan till det företag där Sam Bell jobbar, Lunar Industries, skymtar också förbi i ett antal scener, likt nedan: 
 
 
Jag gillar att Jones vågar vara tydlig med att filmerna utspelar sig i samma universum och jag fylldes verkligen av värme när jag fick se Rockwell tillbaka i atronautkläderna igen. Allt detta gör mig också ännu mer sugen på att få se den tredje och avslutande delen i den lösa "Moon-trilogi" som det snackades om tidigare.
 
Även under den här pressturnén har Jones betonat att han vill ta det hela i mål, men frågan är om någon kommer finansiera det efter den svala "Mute"-responsen. Man kan alltid hoppas, men det känns osannolikt.
 
Noterade du de här "Moon"-referenserna när du såg filmen?
| 26 februari 2018 17:00 |